Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 30 kwietnia 2024 17:42
Reklama
News will be here

Napoleonka z ciasta francuskiego

Napoleonka z ciasta francuskiego

Uwielbiam ciasto francuskie z różnymi nadzieniami, ale chyba najbardziej lubię napoleonkę.

Kiedyś, gdy nie było w sprzedaży gotowego ciasta robiłam je samodzielnie, ale nie wspominam tego dobrze. Dziś chętnie kupuję gotowe, dobre gatunkowo ciasto francuskie i robię coś zbliżonego do prawdziwej napoleonki. Też pyszne. Zachęcam do spróbowania.

- 2 płaty gotowego ciasta francuskiego

masa budyniowa:
 - 1 litr mleka
 -  50 g masła
 -  4  żółtka
 -  2 jajka
 -  200 g cukru
 -  2 łyżeczki cukru waniliowego
 - 120 g mąki pszennej
 - 70 g mąki ziemniaczanej

dodatkowo: cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwinąć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok 20 min.
Drugi blat ciasta pokroić w jednakowe kwadraty. Nakłuć widelcem i piec tak jak pierwszy placek. Odstawić do ostygnięcia.

Masa budyniowa
Zagotować 3 szklanki mleka z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksować z jajkami, żółtkami i mąkami. Odstawić z ognia gotujące się mleko. Po chwili  dodać do mleka zmiksowane jaja z mąkami, cały czas miksując, aby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń. Budyń w garnku przykryć szczelnie folią spożywczą, aby nie powstał „kożuch” i przestudzić, ale jeszcze lekko ciepły wylać na pierwszy placek z ciasta francuskiego. Spód ciasta francuskiego najlepiej jest owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej, aby masa budyniowa nie wypływała. Na masie budyniowej równo ułożyć upieczone kwadraty ciasta z drugiego placka. Całość posypać z góry cukrem pudrem. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godz. Przed podaniem kroić ostrym nożem wzdłuż boków kwadratów.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
News will be here
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
News will be here
Reklama