Wiadomo, że z racji przygotowań do świąt mamy wiele obowiązków. Zakupy, prezenty, dekorowanie domu, czy mieszkania i przygotowywanie potraw. Dlatego uważam, że przyda się przepis na łatwy tort czekoladowy z mascarpone i owocami leśnymi. Poza tym, że łatwy w wykonaniu, to też szybki, a do tego smaczny torcik z dodatkiem owoców leśnych.
Składniki:
- 6 jaj
- 1 szkl. cukru (można więcej)
- 4/5 szkl. mąki pszennej
- ½ szkl. mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
Poncz:
- 1 szkl. wody
- sok z 1 cytryny
- sok z 1 pomarańczy
- 1-2 łyżki wódki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
Krem ze śmietany i serka:
- 500 ml. Śmietany 30 proc.
- 250 g mascaropne
- 1-2 łyżki cukru pudru
- miękkie owoce maliny, borówki, truskawki
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek (test miski odwróconej do góry dnem) ) stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Jak cukier się skończy dodajemy po jednym żółtku - cały czas ubijając. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając ją delikatnie szpatułką. Pod koniec dolewamy 2 łyżki zimnej wody. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem, lub olejem bezsmakowym i bezzapachowym. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy i delikatnie obciążamy by go wyrównać. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 3 części.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Pierwszy blat przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy i rozprowadzamy 1/3 kremu. Tak samo postępujemy z drugim i trzecim blatem. Wierzch ciasta dekorujemy owocami. Torcik najlepiej smakuje schłodzony. Przechowywać w lodówce.

Napisz komentarz
Komentarze