Lekko pikantna, z dodatkiem imbiru i kurkumy zupa rybna, idealnie nadaje się na zimowe świąteczne, lub wigilijne danie. Zupę rybną korzystając z tego przepisu można wzbogacić smakowo, mieszając różne gatunki ryb. Na smak i jakość tej zupy również świetnie wpłynie dodatek np. krewetek, lub małży.
Składniki:
- 75-100 dag filetów z ryb morskich
- 1 spora marchewka
- kawałek korzenia pietruszki
- kawałek białej części pora
- 1 spora cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła zwykłego lub oleju kokosowego
- mała puszka mleczka kokosowego lub 4-5 łyżek śmietany 18 proc.
- 1 cytryna
- ok.2 łyżki kurkumy
- 1 łyżeczka startego imbiru
- sól i pieprz do smaku
- fileciki pomarańczy i posiekana natka kolendry będą zwieńczeniem smaku i wyglądu
Sposób przygotowania:
Rybne filety umyć i pokroić w nieduże ok. 4 cm paski. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Por oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Marchewki i korzeń pietruszki oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Cytrynę wyszorować, osuszyć, zetrzeć z niej 1 łyżeczkę skórki ( samej żółtej warstwy) oraz wycisnąć sok. Cebulę i czosnek zeszklić na maśle, dodać marchewkę, korzeń pietruszki i por. Smażyć warzywa 5 minut cały czas mieszając. Dodać skórkę i sok z cytryny, wlać 4 szklanki wody i gotować pod przykryciem 10-15 minut. Po tym czasie włożyć ryby, posolić i popieprzyć. Jeśli chcemy zrobić zupę krem to po ok. 10 minutach wyjąć ryby i trzymać w cieple, a zupę zmiksować, uprzednio dodając kurkumę. Zagotować, doprawić zdjąć z ognia i połączyć z mleczkiem kokosowym lub ze śmietaną. Włożyć ryby i fileciki pomarańczy - podgrzać. Zupę rybną rozlać do talerzy, posypać posiekaną natką kolendry.
Moja rada: do tego przepisu można włączyć ziemniaki. Należy je obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Dodać do patelni razem z innymi warzywami.

Napisz komentarz
Komentarze