Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 19 grudnia 2025 22:08
Reklama

Zupa rybna

Zupa rybna

Lekko pikantna, z dodatkiem imbiru i kurkumy zupa rybna, idealnie nadaje się na zimowe świąteczne, lub wigilijne danie. Zupę rybną  korzystając z tego przepisu można wzbogacić smakowo, mieszając różne gatunki ryb. Na smak i jakość tej zupy również świetnie wpłynie dodatek np. krewetek, lub małży. 

Składniki:

- 75-100 dag filetów z ryb morskich

- 1 spora marchewka

- kawałek korzenia pietruszki 

- kawałek białej części pora

- 1 spora cebula

- 1 ząbek czosnku

- 2 łyżki masła zwykłego lub oleju kokosowego 

-  mała puszka mleczka kokosowego lub 4-5 łyżek śmietany 18 proc.

- 1 cytryna 

- ok.2 łyżki kurkumy

- 1 łyżeczka  startego imbiru

- sól i pieprz do smaku

- fileciki pomarańczy i posiekana natka kolendry będą zwieńczeniem smaku i wyglądu

Sposób przygotowania:

Rybne filety umyć i pokroić w nieduże ok. 4 cm paski. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Por oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Marchewki i korzeń pietruszki  oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Cytrynę wyszorować, osuszyć, zetrzeć z niej 1 łyżeczkę skórki ( samej żółtej warstwy) oraz wycisnąć sok. Cebulę i czosnek zeszklić na maśle, dodać marchewkę, korzeń pietruszki i por.  Smażyć warzywa 5 minut cały czas mieszając. Dodać skórkę i sok z cytryny, wlać 4 szklanki wody i gotować pod przykryciem 10-15 minut. Po tym czasie włożyć ryby, posolić i popieprzyć. Jeśli chcemy zrobić zupę krem to po ok.  10 minutach wyjąć ryby i trzymać w cieple, a zupę zmiksować, uprzednio dodając kurkumę. Zagotować, doprawić zdjąć z ognia i połączyć z mleczkiem kokosowym lub ze śmietaną. Włożyć ryby i fileciki pomarańczy - podgrzać. Zupę rybną rozlać do talerzy, posypać posiekaną natką kolendry.

Moja rada: do tego przepisu można włączyć ziemniaki. Należy je obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Dodać do patelni razem z innymi warzywami.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama