W niedzielne popołudnia w świetlicy mieszkańcy Szabdy mieli wyjątkową okazję uczestniczyć w warsztatach lepienia pierogów prowadzonych przez znakomitego szefa kuchni z Restauracji Głęboczek Vine Resort & SPA - Mariana Frankowskiego.
Pan Marian wraz z rodziną przygotowali dla nas prawdziwą kulinarną ucztę i wprowadzili nas w świat profesjonalnych technik. Wspólnie lepiliśmy, a następnie degustowaliśmy wyjątkowe pierogi:
- żółte pierogi z delikatnym twarogiem i wanilią,
- czarno-białe pierogi z rybą (karp, szczupak i wędzony jesiotr) — na cieście z atramentem z kałamarnicy,
- szare pierogi z ziemniakami, wędzonym twarogiem i szczypiorkiem — na cieście z dodatkiem częściowo palonego siana.
Oczywiście nie zabrakło też klasyki: farszu z kapustą i grzybami. Do wspólnego lepienia dołączył również wójt Adam Zalewski.
KGW "Przyszłość i Tradycja" w Szabdzie serdecznie dziękuje Panu Marianowi Frankowskiemu wraz z Rodziną za ogrom pracy, serce i zaangażowanie w przygotowanie tego wydarzenia, a także wójtowi za wspaniałą inicjatywę i możliwość spędzenia tak miłego, wspólnego popołudnia. Dziękujemy także wszystkim, którzy byli obecni, bardzo się cieszymy, że chcieliście spędzić z nami to popołudnie.
Tekst i fot. (gm)








Napisz komentarz
Komentarze