Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 12 grudnia 2025 16:16
Reklama

Wspólne lepienie pierogów

Wspólne lepienie pierogów

W niedzielne popołudnia w świetlicy mieszkańcy Szabdy mieli wyjątkową okazję uczestniczyć w warsztatach lepienia pierogów prowadzonych przez znakomitego szefa kuchni z Restauracji Głęboczek Vine Resort & SPA - Mariana Frankowskiego.

Pan Marian wraz z rodziną przygotowali dla nas prawdziwą kulinarną ucztę i wprowadzili nas w świat profesjonalnych technik. Wspólnie lepiliśmy, a następnie degustowaliśmy wyjątkowe pierogi:

- żółte pierogi z delikatnym twarogiem i wanilią,

- czarno-białe pierogi z rybą (karp, szczupak i wędzony jesiotr) — na cieście z atramentem z kałamarnicy,

- szare pierogi z ziemniakami, wędzonym twarogiem i szczypiorkiem — na cieście z dodatkiem częściowo palonego siana.

Oczywiście nie zabrakło też klasyki: farszu z kapustą i grzybami. Do wspólnego lepienia dołączył również wójt Adam Zalewski.

KGW "Przyszłość i Tradycja" w Szabdzie serdecznie dziękuje Panu Marianowi Frankowskiemu wraz z Rodziną za ogrom pracy, serce i zaangażowanie w przygotowanie tego wydarzenia, a także wójtowi za wspaniałą inicjatywę i możliwość spędzenia tak miłego, wspólnego popołudnia. Dziękujemy także wszystkim, którzy byli obecni, bardzo się cieszymy, że chcieliście spędzić z nami to popołudnie.

Tekst i fot. (gm)



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama