Cudownie sezonowe i najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i pyszną, chrupiącą kruszonką. To mój sprawdzony i niezawodny przepis na puszysty placek drożdżowy ze śliwkami na dużą tortownicę lub sporą blaszkę.
Składniki na rozczyn:
- 1 szklanka ciepłego mleka - 250 ml
- 25-30 gramów świeżych drożdży lub 10-14 gramów suszonych
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
Składniki na ciasto:
- 500 gramów mąki pszennej - około 3 szklanki mąki
- 150 gramów cukru - około 3/4 szklanki
- 1 średnie jajko i 3 żółtka jajek
- 1/4 kostki masła - 50 g
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę
- 150 g mąki pszennej - niecała szklanka
- 100 g cukru - niecałe pół szklanki
- 100 g masła - pół kostki
Dodatkowo: ok. 600 g. śliwek
Forma do pieczenia: tortownica o średnicy ok. 28 cm z wysokimi rantami, lub blaszka o podobnych wymiarach.
Przygotowanie:
Jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Mleko lekko podgrzać a masło roztopić w rondelku na małej mocy i odstawić do przestudzenia.
Zaczynamy od rozczynu. Ciepłe mleko, drożdże świeże lub suszone oraz cukier i mąkę umieść w misce. Drożdże rozetrzeć z resztą składników. Całość dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie rozczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić.
Kruszonka:
wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać i rozetrzeć w dłoniach aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Zebrać wszystko w jedną całość. Wstawić do lodówki.
Ciasto:
do większego naczynia przesiać mąkę, dodać szczyptę soli. Wbić jajko i dodać trzy żółtka jajek. Do miski wsypać cukier i wlać roztopione i przestudzone masło. Na koniec dodać buzujący rozczyn. Całość dokładnie wymieszać łyżką drewnianą lub sylikonową szpatułką. Miskę z ciastem przenieść pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Wyrabiać tak ok. 5 minut. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, jednak dość lepkie i luźne. Ciasto będzie się nadal przyklejało do ścianek miski.
Można też ciasto wyrobić ręcznie, aż będzie gładkie i lśniące z pęcherzykami powietrza. Wyrobione ciasto zostawić w tej samej misce. Przykryć je ściereczką bawełnianą lub folią. Odstawić do wyrastania na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto powinno ładnie urosnąć. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i przełożyć do formy w jakiej wcześniej boki i dno wysmarowaliśmy od środka masłem. Wyrównać wierzch ciasta. Można też formę do pieczenia wyłożyć papierem, wówczas bez problemu ciasto po upieczeniu odejdzie od brzegów formy. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć - skórką na ciasto, śliwki wcześniej umyte, osuszone i przekrojone na pół, aby wyjąć pestki. Większe śliwki można podzielić na ćwiartki. Na ciasto ze śliwkami rozłożyć kruszonkę. Postarać się aby kruszonka była rozłożona równomiernie po cieście i składała się z małych grudek. To ciasto drożdżowe jest puszyste i lekkie jak chmurka, więc większe grudki kruszonki mogą spowodować zapadanie się ciasta pod koniec pieczenia. Nie jest to jednak żaden problem, ponieważ to ciasto będzie nadal wyrośnięte i idealnie dopieczone.
Formę z ciastem odstawić jeszcze na około 20 minut do wyrastania. W tym czasie nagrzewać piekarnik. Ustawić go na 160 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Formę z plackiem umieścić na środkowej półce w piekarniku. Placek piec około 20 minut. Po tym czasie podnieść temp. do 180 stopni. Piec kolejne ok. 25 min. Sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia. Ostrożnie uchylić drzwi piekarnika i wbić w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto drożdżowe jest już upieczone. Jeśli jest wilgotne, to zostawić w piecu na dodatkowe kilka minut. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika. Po 10 minutach otworzyć drzwi do połowy a po chwili wyjąć ciasto z pieca. Wyjąć je z foremki i przełożyć na kratkę do przestudzenia.
Moja rada: piekarnik od razu można nagrzać do 180 stopni i wstawić blachę z ciastem. Wówczas pieczemy przez około 40 min. Po sprawdzeniu patyczkiem, czy ciasto jest upieczone postępujemy jak wyżej.
Napisz komentarz
Komentarze