Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 19 października 2025 18:28
Reklama

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Cudownie sezonowe i najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i pyszną, chrupiącą kruszonką. To mój sprawdzony i niezawodny przepis na puszysty placek drożdżowy ze śliwkami na dużą tortownicę lub sporą blaszkę.

Składniki na rozczyn: 

- 1 szklanka ciepłego mleka - 250 ml

- 25-30 gramów świeżych drożdży lub 10-14 gramów suszonych

- 1 łyżka cukru 

- 2 łyżki mąki pszennej

Składniki na ciasto:

- 500 gramów mąki pszennej - około 3 szklanki mąki

- 150 gramów cukru - około 3/4 szklanki

- 1 średnie jajko i 3 żółtka jajek

- 1/4 kostki masła - 50 g 

- szczypta soli

Składniki na kruszonkę 

- 150 g mąki pszennej - niecała szklanka

- 100 g cukru - niecałe pół szklanki

- 100 g masła - pół kostki

Dodatkowo: ok. 600 g. śliwek

Forma do pieczenia: tortownica o średnicy ok. 28 cm z  wysokimi rantami, lub blaszka o podobnych wymiarach.

Przygotowanie: 

Jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Mleko lekko podgrzać a masło roztopić w rondelku na małej mocy i odstawić do przestudzenia.  

Zaczynamy od rozczynu. Ciepłe mleko, drożdże świeże lub suszone oraz cukier i mąkę umieść w misce. Drożdże rozetrzeć z resztą składników. Całość dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie rozczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić. 

Kruszonka:

wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać i rozetrzeć w dłoniach aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Zebrać wszystko w jedną całość. Wstawić do lodówki.

Ciasto:

do większego naczynia przesiać mąkę, dodać szczyptę soli. Wbić jajko i dodać trzy żółtka jajek. Do miski wsypać cukier i wlać roztopione i przestudzone masło. Na koniec dodać buzujący rozczyn. Całość dokładnie wymieszać łyżką drewnianą lub sylikonową szpatułką. Miskę z ciastem przenieść pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Wyrabiać tak ok. 5 minut. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, jednak dość lepkie i luźne. Ciasto będzie się nadal przyklejało do ścianek miski. 

Można też ciasto wyrobić ręcznie, aż będzie gładkie i lśniące z pęcherzykami powietrza. Wyrobione ciasto zostawić w tej samej misce. Przykryć je ściereczką bawełnianą lub folią. Odstawić do wyrastania na ok. godzinę. Po tym czasie  ciasto powinno ładnie urosnąć. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i przełożyć do formy w jakiej wcześniej boki i dno wysmarowaliśmy od środka masłem. Wyrównać wierzch ciasta. Można też formę do pieczenia wyłożyć papierem, wówczas bez problemu ciasto po upieczeniu odejdzie od brzegów formy. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć - skórką na ciasto, śliwki wcześniej umyte, osuszone i przekrojone na pół, aby wyjąć pestki. Większe śliwki można podzielić na ćwiartki. Na ciasto ze śliwkami rozłożyć kruszonkę. Postarać się aby kruszonka była rozłożona równomiernie po cieście i składała się z małych grudek. To ciasto drożdżowe jest puszyste i lekkie jak chmurka, więc większe grudki kruszonki mogą spowodować zapadanie się ciasta pod koniec pieczenia. Nie jest to jednak żaden problem, ponieważ to ciasto będzie nadal wyrośnięte i idealnie dopieczone.

Formę z ciastem odstawić jeszcze na około 20 minut do wyrastania. W tym czasie nagrzewać piekarnik. Ustawić go na 160 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Formę z plackiem umieścić na środkowej półce w piekarniku. Placek piec około 20 minut. Po tym czasie podnieść temp. do 180 stopni. Piec kolejne ok. 25 min. Sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia. Ostrożnie uchylić drzwi piekarnika i wbić w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto drożdżowe jest już upieczone. Jeśli jest wilgotne, to zostawić w piecu na dodatkowe kilka minut. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika. Po 10 minutach otworzyć drzwi do połowy a po chwili wyjąć ciasto z pieca. Wyjąć je z foremki i przełożyć na kratkę do przestudzenia.

Moja rada: piekarnik od razu można nagrzać do 180 stopni i wstawić blachę z ciastem. Wówczas pieczemy przez około 40 min. Po sprawdzeniu patyczkiem, czy ciasto jest upieczone postępujemy jak wyżej.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama