Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 19 października 2025 18:31
Reklama

Cukinia zapiekana z boczkiem i z ziemniakami

Cukinia zapiekana z boczkiem i z ziemniakami

Jesień już całkiem zawładnęła tą porą roku. Dni coraz krótsze i chłodniejsze i to pewnie dlatego mamy częściej ochotę na konkretne i energetyczne dania.  Z dzisiejszą propozycją na takie sycące i pyszne jedzenie nie powinno być problemu. Wszystko czego potrzebujemy, aby to danie przyrządzić jest z pewnością na wyciągnięcie ręki.

Składniki:

na 4-6 porcji

- 2 szt. cukinii

- 4-6 niedużych ziemniaków

- ok. 10 plastrów boczku parzonego ( zależy na ile części pokroimy cukinię)

- kilkanaście listków świeżej mięty

- sól i pieprz

- gotowa przyprawa do ziemniaków i frytek, lub osobiście przygotowana 

- pieprz kolorowy 

Składniki na sos: 

- 1,5 szkl. śmietany 18 proc.

- 2- 3 jajka

- 200 g sera żółtego

- sól i pieprz

- gałka muszkatołowa mielona 

Przygotowanie:

Cukinie i ziemniaki umyć, osuszyć. Cukinii nie obierać, pokroić w niezbyt cienkie plastry. Ziemniaki obrać i również pokroić w cienkie plastry. Warzywa oprószyć lekko przyprawami. Naczynie do zapiekania nasmarować oliwą. W naczyniu ściśle układać na przemian plaster cukinii, plaster ziemniaka, aż do zapełnienia formy. W luźne miejsca między warzywami powtykać plastry boczku, całość porządnie oprószyć przyprawami. Miętę posiekać, posypać na warzywa.

Sos: 

jajka roztrzepać, dodać śmietanę, przyprawy i połowę sera, dokładnie wymieszać. Gotowy sos wylać na zapiekankę, na wierzch rozłożyć drugą połowę sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec pod przykryciem ok. 20 min a następnie bez przykrycia kolejne ok 10 min, aż wierzch się ładnie zapiecze.

Moja rada:

większość gotowych mieszanek przypraw, do ziemniaków także, w składzie ma przede wszystkim sól. Warto poświęcić kilka minut na zrobienie domowej, aromatycznej mieszanki, która nada smak potrawom. Pieczone ziemniaki z jej dodatkiem będą idealnym uzupełnieniem obiadu

Domowa przyprawa do ziemniaków

Podane poniżej składniki przyprawy do ziemniaków, to moja propozycja, ale można skomponować własną.

Składniki:

- 1,5 łyżki papryki słodkiej w proszku,

- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,

- 1 łyżka czosnku granulowanego,

- 1 łyżka kminu rzymskiego,

- 1 łyżka suszonego koperku,

- 1 łyżeczka mielonej kolendry,

- 1 łyżka soli.

Przygotowanie:

Wystarczy wszystkie składniki przyprawy umieść pojemniku (np. słoiczku), zamknąć i potrząsać aż do całkowitego wymieszania się przypraw.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama