Jesień już całkiem zawładnęła tą porą roku. Dni coraz krótsze i chłodniejsze i to pewnie dlatego mamy częściej ochotę na konkretne i energetyczne dania. Z dzisiejszą propozycją na takie sycące i pyszne jedzenie nie powinno być problemu. Wszystko czego potrzebujemy, aby to danie przyrządzić jest z pewnością na wyciągnięcie ręki.
Składniki:
na 4-6 porcji
- 2 szt. cukinii
- 4-6 niedużych ziemniaków
- ok. 10 plastrów boczku parzonego ( zależy na ile części pokroimy cukinię)
- kilkanaście listków świeżej mięty
- sól i pieprz
- gotowa przyprawa do ziemniaków i frytek, lub osobiście przygotowana
- pieprz kolorowy
Składniki na sos:
- 1,5 szkl. śmietany 18 proc.
- 2- 3 jajka
- 200 g sera żółtego
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa mielona
Przygotowanie:
Cukinie i ziemniaki umyć, osuszyć. Cukinii nie obierać, pokroić w niezbyt cienkie plastry. Ziemniaki obrać i również pokroić w cienkie plastry. Warzywa oprószyć lekko przyprawami. Naczynie do zapiekania nasmarować oliwą. W naczyniu ściśle układać na przemian plaster cukinii, plaster ziemniaka, aż do zapełnienia formy. W luźne miejsca między warzywami powtykać plastry boczku, całość porządnie oprószyć przyprawami. Miętę posiekać, posypać na warzywa.
Sos:
jajka roztrzepać, dodać śmietanę, przyprawy i połowę sera, dokładnie wymieszać. Gotowy sos wylać na zapiekankę, na wierzch rozłożyć drugą połowę sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec pod przykryciem ok. 20 min a następnie bez przykrycia kolejne ok 10 min, aż wierzch się ładnie zapiecze.
Moja rada:
większość gotowych mieszanek przypraw, do ziemniaków także, w składzie ma przede wszystkim sól. Warto poświęcić kilka minut na zrobienie domowej, aromatycznej mieszanki, która nada smak potrawom. Pieczone ziemniaki z jej dodatkiem będą idealnym uzupełnieniem obiadu
Domowa przyprawa do ziemniaków
Podane poniżej składniki przyprawy do ziemniaków, to moja propozycja, ale można skomponować własną.
Składniki:
- 1,5 łyżki papryki słodkiej w proszku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- 1 łyżka czosnku granulowanego,
- 1 łyżka kminu rzymskiego,
- 1 łyżka suszonego koperku,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1 łyżka soli.
Przygotowanie:
Wystarczy wszystkie składniki przyprawy umieść pojemniku (np. słoiczku), zamknąć i potrząsać aż do całkowitego wymieszania się przypraw.
Napisz komentarz
Komentarze