Chińskie grzyby lodowe, to potoczna nazwa grzybów Tremella fuciformis, znanych również jako srebrne ucho lub biały grzyb galaretowaty. Są one popularne w kuchni chińskiej i jeśli świeże, to cenione za swoją galaretowatą konsystencję i delikatny smak. Natomiast suszone grzyby przypominają gąbkę lub płatki suszonej ryby. Po zalaniu wrzątkiem, po około 15 minutach, stają się jędrne i chrupkie. W kuchni azjatyckiej chętnie dodawane są do zup, dań z woka, sałatek i innych potraw. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, żelaza, wapnia i witaminy D, a przy tym mają niską zawartość kalorii i tłuszczu. W Chinach i Japonii są uprawiane do celów kulinarno-leczniczych. Oprócz "grzybów lodowych", można spotkać się z nazwami takimi jak "srebrne ucho", "drzewna meduza" czy "biały grzyb galaretowaty, lub śnieżne grzyby.
Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżeczki pasty curry gotowej, lub własnej roboty
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 1/2 cebuli
- 1/2 małego bakłażana, lub kilka pieczarek, pół małej cukinii lub pół papryki, albo wszystkiego po trochu
- 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- ok. 2 cm korzenia imbiru
- 1 łyżka sosu rybnego
- ok. 1,5 litra bulionu drobiowego
- ok.50 g suszonych chińskich grzybów lodowych
- ok. 400 ml mleka kokosowego
- ok. 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Chińskie białe grzyby zalać wrzątkiem. Po 15 minutach odcedzić. Odkroić zbrązowiały twardy fragment grzyba. Resztę podzielić na mniejsze kawałki. W garnku na oleju chwilę podsmażać pastę curry (uważając aby się nie przypaliła). Następnie dodać starty imbir i pokrojony w kostkę filet z kurczaka i podsmażać co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać pokrojoną w drobną kostkę marchew, podsmażyć ok. 1 minuty. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek, razem podsmażać ok. 1 minutę. Dodać pokrojonego w kostkę bakłażana (lub pokrojone pieczarki lub inne warzywo) i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać curry w proszku, cukier oraz sos rybny. Wymieszać i przez chwilę razem podgrzewać. Nie przypalić! Wlać gorący bulion i mleko kokosowe, dodać grzyby. Wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku sokiem z limonki ewentualnie suszoną papryką chili. Odstawić z ognia. Podawać z listkami świeżej kolendry oraz odrobiną soku z limonki.
Składniki na domową pastę curry:
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 2-3 starte ząbki czosnku (można więcej)
- ½ posiekanej papryczki chili
- 1 łodyga porządnie zbitej tłuczkiem trawy cytrynowej
Wykonanie:
Wszystkie składniki pasty dokładnie - najlepiej w moździerzu, zetrzeć na jednolitą masę, trawę cytrynową również. Gotowe.
Moja rada: jeśli nie mamy grzybów lodowych, można je zastąpić cienkim makaronem ryżowym, ugotowanym według przepisu, tak, aby pozostał al dente. Można użyć gotowej pasty curry, ale zrobiona w domu też jest wspaniała.
Napisz komentarz
Komentarze