Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 1 sierpnia 2025 06:22
Reklama

Tajska zupa ze śniegowym grzybem

Tajska zupa ze śniegowym grzybem

Chińskie grzyby lodowe, to potoczna nazwa grzybów Tremella fuciformis, znanych również jako srebrne ucho lub biały grzyb galaretowaty. Są one popularne w kuchni chińskiej i jeśli świeże, to cenione za swoją galaretowatą konsystencję i delikatny smak. Natomiast suszone grzyby przypominają gąbkę lub płatki suszonej ryby. Po zalaniu wrzątkiem, po około 15 minutach, stają się jędrne i chrupkie. W kuchni azjatyckiej chętnie dodawane są do zup, dań z woka, sałatek i innych potraw. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, żelaza, wapnia i witaminy D, a przy tym mają niską zawartość kalorii i tłuszczu. W Chinach i Japonii są uprawiane do celów kulinarno-leczniczych. Oprócz "grzybów lodowych", można spotkać się z nazwami takimi jak "srebrne ucho", "drzewna meduza" czy "biały grzyb galaretowaty, lub śnieżne grzyby.

Składniki:

- 1 łyżka oleju kokosowego

- 2 łyżeczki pasty curry gotowej, lub własnej roboty

- 1 pojedyncza pierś kurczaka

- 1/2 cebuli

- 1/2 małego bakłażana, lub kilka pieczarek, pół małej cukinii lub pół papryki, albo wszystkiego po trochu

- 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku

- 1 łyżeczka brązowego cukru

- ok. 2 cm korzenia imbiru

- 1 łyżka sosu rybnego

- ok. 1,5 litra bulionu drobiowego

- ok.50 g suszonych chińskich grzybów lodowych

- ok. 400 ml mleka kokosowego

- ok. 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Chińskie białe grzyby zalać wrzątkiem. Po 15 minutach odcedzić. Odkroić zbrązowiały twardy fragment grzyba. Resztę podzielić na mniejsze kawałki. W garnku na oleju chwilę podsmażać pastę curry (uważając aby się nie przypaliła). Następnie dodać starty imbir i pokrojony w kostkę filet z kurczaka i podsmażać co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać pokrojoną w drobną kostkę marchew, podsmażyć ok. 1 minuty. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek, razem podsmażać ok. 1 minutę. Dodać pokrojonego w kostkę bakłażana (lub pokrojone pieczarki lub inne warzywo) i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać curry w proszku, cukier oraz sos rybny. Wymieszać i przez chwilę razem podgrzewać. Nie przypalić! Wlać gorący bulion i mleko kokosowe, dodać grzyby. Wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku sokiem z limonki ewentualnie suszoną papryką chili. Odstawić z ognia. Podawać z listkami świeżej kolendry oraz odrobiną soku z limonki.

Składniki na domową pastę curry:

- 2 łyżeczki startego imbiru

- 2-3 starte ząbki czosnku (można więcej)

- ½ posiekanej papryczki chili

- 1 łodyga porządnie zbitej tłuczkiem trawy cytrynowej

Wykonanie:

Wszystkie składniki pasty dokładnie - najlepiej w moździerzu, zetrzeć na jednolitą masę, trawę cytrynową również. Gotowe.

Moja rada: jeśli nie mamy grzybów lodowych, można je zastąpić cienkim makaronem ryżowym, ugotowanym według przepisu, tak, aby pozostał al dente. Można użyć gotowej pasty curry, ale zrobiona w domu też jest wspaniała.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama