Trochę zapomniana w naszych kuchniach ikra ze śledzi solonych to produkt o wysokiej wartości odżywczej, bogaty w białko, kwasy i tłuszcze nienasycone np. omega - 3, korzystnych dla zdrowia serca i mózgu, a także witaminy z grupy B, witaminy A, D i E i minerałów typu fosfor, potas, selen, wapń, cynk, żelazo i jod należy włączyć je do diety. Ale ponieważ ikra śledziowa jest produktem dość kalorycznym i zasobnym w sól, osoby z nadciśnieniem i ograniczające spożycie sodu powinny spożywać ją z umiarem. Jednak ze względu na bogactwo składników odżywczych nie należy całkowicie wykluczyć jej z jadłospisu. Do pasty według tego przepisu można użyć ikry, lub mlecz ze śledzia, a także połączyć oba składniki.
Składniki:
- 150 -200 gramów solonej ikry ze śledzia
- 2 cebule
- 1 łyżka oleju, lub oliwy
- 3 jajka
- 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta mielonego pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny – opcjonalnie
Przygotowanie:
Ugotować jajka na średnio twardo (najlepiej bez zielonej otoczki wokół żółtka). Wyjąć ikrę lub mlecz ze śledzi ze słonej zalewy. Można użyć samej ikry, samego mleczu lub połączyć ze sobą mlecz z ikrą. Mlecz, lub ikrę oczyść dokładnie z wszelkich błonek. Przepłukać je pod zimną wodą. Jeśli są bardzo słone można też dodatkowo wymoczyć w zimnej wodzie. W zależności od stopnia zasolenia od około 1 - 3 godzin. Do miseczki dodać obraną i drobno posiekaną cebulkę, można, ale nie jest to konieczne, przelać ją wrzątkiem. Dodać pieprz, ikrę i ewentualnie mlecz, uprzednio pokrojone na mniejsze kawałki i np. na desce do krojenia, lub na płaskim talerzu zmiażdżone widelcem. Jajka obrane i drobno posiekane połączyć z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby, gdy masa się nie klei, dodać olej, lub oliwę. Na koniec do masy dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i wstawić do lodówki na około 1 godz. Podawać z razowym, ewentualnie pszennym pieczywem.
Moja rada: do pasty, dla podniesienia walorów smakowych i odżywczych można dodać drobno posiekany, świeży koperek. Kanapki z pastą z ikry dobrze smakują w towarzystwie rzodkiewek.
.
Napisz komentarz
Komentarze