Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 1 sierpnia 2025 06:20
Reklama

Ogórki do obiadu

Ogórki do obiadu

Lato to czas zajadania się warzywami rosnącymi po sąsiedzku, ale zawsze ze sprawdzonego źródła, gdzie nadmiernie nie opryskuje się warzyw i owoców pestycydami i innym świństwem, które zamiast nam pomagać, to nas truje. Zdrowe ogórki gruntowe to warzywa niskokaloryczne, bogate w wodę (około 95 proc.) i zawierające niewielkie ilości witamin oraz minerałów. W 100 gramach ogórka znajdziemy około 14 kcal, 0,7g białka, 2,9g węglowodanów i 0,1g tłuszczu. Są źródłem potasu, magnezu, fosforu, wapnia, żelaza, witaminy C, K i witamin z grupy B, a także błonnika.

Składniki:

- 1 kg ogórków gruntowych

Zalewa:

- 1 łyżka soli

- 2 łyżki cukru

- 5 ząbków czosnku

- 50 ml oleju

- 50 ml octu, jeśli domowy jabłkowy to więcej

- 2-3 łyżki posiekanego świeżego kopru

- pieprz, lub chili

Przygotowanie:

Z podanych składników przygotować zalewę. Do słoiczka wlać ocet (domowy jabłkowy - najlepszy) dodać cukier i sól. Porządnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i soli. Dolać olej. Ponownie wymieszać. Można dodać świeżo zmielony pieprz, lub płatki papryki chili i posiekany koper. Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki. Przełożyć do miski i zalać zalewą. Odstawić do lodówki na około 1,5 godziny. Najlepsze są na drugi dzień.

Moja rada: jeśli ogórki pokroimy w mniejsze i cieńsze kawałki, to aromat z zalewy wchłoną szybciej i szybciej będą dobre do jedzenia.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama