Lato to czas zajadania się warzywami rosnącymi po sąsiedzku, ale zawsze ze sprawdzonego źródła, gdzie nadmiernie nie opryskuje się warzyw i owoców pestycydami i innym świństwem, które zamiast nam pomagać, to nas truje. Zdrowe ogórki gruntowe to warzywa niskokaloryczne, bogate w wodę (około 95 proc.) i zawierające niewielkie ilości witamin oraz minerałów. W 100 gramach ogórka znajdziemy około 14 kcal, 0,7g białka, 2,9g węglowodanów i 0,1g tłuszczu. Są źródłem potasu, magnezu, fosforu, wapnia, żelaza, witaminy C, K i witamin z grupy B, a także błonnika.
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
Zalewa:
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- 5 ząbków czosnku
- 50 ml oleju
- 50 ml octu, jeśli domowy jabłkowy to więcej
- 2-3 łyżki posiekanego świeżego kopru
- pieprz, lub chili
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotować zalewę. Do słoiczka wlać ocet (domowy jabłkowy - najlepszy) dodać cukier i sól. Porządnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i soli. Dolać olej. Ponownie wymieszać. Można dodać świeżo zmielony pieprz, lub płatki papryki chili i posiekany koper. Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki. Przełożyć do miski i zalać zalewą. Odstawić do lodówki na około 1,5 godziny. Najlepsze są na drugi dzień.
Moja rada: jeśli ogórki pokroimy w mniejsze i cieńsze kawałki, to aromat z zalewy wchłoną szybciej i szybciej będą dobre do jedzenia.
Napisz komentarz
Komentarze