Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 20 maja 2024 07:56
Reklama

Domowy kisiel z jabłkiem

Domowy kisiel z jabłkiem

Kisiel domowy mojej mamy, w hierarchii owocowych smaków z dzieciństwa stoi na czele złotej trójcy pysznych dań podwieczorkowych: kisiel, budyń i galaretka. Kisiel zawsze był domowy, nie jakiś tam z torebki, ale z owoców i często z dodatkiem miodu zamiast cukru. No i bez dodatku chemii. Podobnie rzecz się miała z budyniem i galaretką. To zawsze były  najlepsze na świecie podwieczorki, czy poobiednie desery. Kisiel można przygotować z owoców jednego rodzaju, albo z mieszanki różnych owoców. Owoce mogą być  świeżo zebrane z krzaczka, albo mrożone. Ilość wody i owoców jest dowolna, w zależności od tego jakie proporcje płynu w stosunku do owoców i przede wszystkim ile porcji chcemy uzyskać.

W ramach opróżniania zapasów z poprzedniego lata, do  mojego przepisu użyłam zamrożonych, w ubiegłe lato, porzeczek. Był to rok wyjątkowy dla tych owoców. Obrodziły bardzo obficie. Może to dlatego, że inne: wiśnie, czereśnie i morele, niestety nie dojrzały.

Składniki

- 1 szklanka mrożonych porzeczek    
- 3 szklanki zimnej wody
- około 3 łyżeczek cukru - lub więcej do smaku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej , „+”, lub „ -” , do uzyskania odpowiedniej gęstości kisielu

Przygotowanie

Do rondelka włożyć owoce, zalać 2 i 1/2 szklanką wody, dodać cukier i zagotować. Gotować przez około 2 minuty, aż owoce się rozpadną. Przecedzić i przetrzeć na sicie.
Wlać z powrotem do rondelka i dodać obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłko. Tylko zagotować. Jabłka pozostaną w miarę możliwości  jędrne. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w pozostałej 1/2 szklanki zimnej wody i dodać do zagotowanych, ale odstawionych z ognia owoców. Wymieszać posmakować i doprawić do smaku, może cukrem, a może sokiem np. z cytryny i ponownie zagotować. Odstawić z ognia do wystudzenia.

Moja rada:  jeśli po zagotowaniu kisiel nie będzie gęsty należy rozprowadzić kolejną łyżeczkę mąki ziemniaczanej w bardzo niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie dodać ją do kisielu, wymieszać i zagotować. Tak przygotowany kisiel będzie jeszcze lepszy, gdy polejemy go sosem waniliowym.

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama