Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 16 maja 2025 06:17
Reklama

Pomidorowa zupa kremowa

Pomidorowa zupa kremowa

 Zupa krem to idealny sposób na szybkie i smakowite danie. Bazą są tu warzywa, pełne witamin, korzystnych dla naszego organizmu. Można je łatwo i szybko przygotować ze składników ogólnodostępnych. Dziś proponuję przepis na zupę krem z pomidorów. To nie będzie klasyczna pomidorowa z ryżem lub makaronem, ta zupa to klasyka włoskiej kuchni, aromatyczna, smaczna i wykwintna. W sam raz na świąteczny stół

Składniki :

- 2 puszki ok 800 g pomidorów, świetne będą własnej produkcji z poprzedniego sezonu

- 2-4 łyżki oliwy extra virgine 

- 1 -1,5 szkl. bulionu warzywnego, lub rosołu 

- 1 cebula 

- 2-4 ząbki czosnku 

- sól, pieprz, cukier – do smaku,

- świeża bazylia,  kilka listków wedle uznania,

- grzanki domowe, lub gotowe, najlepsze pełnoziarniste włoskie ,

- pestki, lub ziarna 

- Parmigiano Reggiano,  ilość wedle uznania.

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę.  W rondelku powoli rozgrzać  oliwę extra virgine. Na oliwie zeszklić cebulę i po kilku minutach (2-3) dodać przeciśnięty czosnek. Podsmażyć chwilę, a następnie całość zalać gorącym bulionem i pomidorami z puszki, lub ze słoika. Wymieszać. Gotować całość na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i/lub cukrem, wymieszać i zmiksować przy pomocy blendera. Gdy zupa będzie zmiksowana na gładki krem, przelać do miseczek. Udekorować posiekaną bazylią, pestkami, lub ziarnami, Dodać grzanki, zetrzeć Parmigiano Reggiano i skropić dobrym octem balsamicznym,  

Moja rada: krem z pomidorów świetnie komponuje się z chrupiącymi grzankami ziołowymi lub podpieczoną, wcześniej wysmarowaną czosnkiem bagietką francuską. Smak kremu z pomidorów warto podkręcić świeżymi ziołami, np. bazylią, albo oregano. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama