Zupa krem to idealny sposób na szybkie i smakowite danie. Bazą są tu warzywa, pełne witamin, korzystnych dla naszego organizmu. Można je łatwo i szybko przygotować ze składników ogólnodostępnych. Dziś proponuję przepis na zupę krem z pomidorów. To nie będzie klasyczna pomidorowa z ryżem lub makaronem, ta zupa to klasyka włoskiej kuchni, aromatyczna, smaczna i wykwintna. W sam raz na świąteczny stół
Składniki :
- 2 puszki ok 800 g pomidorów, świetne będą własnej produkcji z poprzedniego sezonu
- 2-4 łyżki oliwy extra virgine
- 1 -1,5 szkl. bulionu warzywnego, lub rosołu
- 1 cebula
- 2-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, cukier – do smaku,
- świeża bazylia, kilka listków wedle uznania,
- grzanki domowe, lub gotowe, najlepsze pełnoziarniste włoskie ,
- pestki, lub ziarna
- Parmigiano Reggiano, ilość wedle uznania.
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. W rondelku powoli rozgrzać oliwę extra virgine. Na oliwie zeszklić cebulę i po kilku minutach (2-3) dodać przeciśnięty czosnek. Podsmażyć chwilę, a następnie całość zalać gorącym bulionem i pomidorami z puszki, lub ze słoika. Wymieszać. Gotować całość na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i/lub cukrem, wymieszać i zmiksować przy pomocy blendera. Gdy zupa będzie zmiksowana na gładki krem, przelać do miseczek. Udekorować posiekaną bazylią, pestkami, lub ziarnami, Dodać grzanki, zetrzeć Parmigiano Reggiano i skropić dobrym octem balsamicznym,
Moja rada: krem z pomidorów świetnie komponuje się z chrupiącymi grzankami ziołowymi lub podpieczoną, wcześniej wysmarowaną czosnkiem bagietką francuską. Smak kremu z pomidorów warto podkręcić świeżymi ziołami, np. bazylią, albo oregano.
Napisz komentarz
Komentarze