Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 11 czerwca 2025 22:52
Reklama

Duże pieczarki faszerowane

Duże pieczarki faszerowane

Dzisiaj propozycja dania bezmięsnego, jakie można uzupełnić np. surówkami, czy pieczonymi ziemniakami i wyjdzie ciekawy smaczny obiad. Można też podać w towarzystwie kotletów mielonych, czy panierowanej piersi z kurczaka np. z surówką z kiszonych ogórków, lub kapusty.

Składniki:

- 4-5 dużych pieczarek ok. 7-9 cm średnicy 

- 1 cebula

- 2 łyżki posiekanego koperku

- 10-15 dkg sera żółtego, z niebieską pleśnią będzie wyrazisty

- 2 ząbki czosnku

- 2-3 łyżki bułki tartej 

- 1jajko

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie oczyścić, nie trzeba płukać żeby nie nasiąkły wodą. Wykręcić trzonki przy samym kapeluszu. Kapelusze oprószyć z obu stron lekko solą i ułożyć blaszkami do dołu na papierowych ręcznikach na ok. 30-40 min. Trzonki drobno posiekać, lub zetrzeć na tarce. Cebulę jak najdrobniej pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, a gdy się zeszkli dołożyć trzonki grzybów. Smażyć mieszając aż z masy odparuje nadmiar wody. Doprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i odstawić aby przestygły. Następnie dodać jajko, bułkę tartą, koperek i połowę sera - dokładnie wymieszać. Nakładać łyżeczką porcje masy do kapeluszy, dość czubato, a wierzch posypać resztą sera. Pieczarki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 20 min., ale to zależy od wielkości pieczarek. Powinny być ładnie zrumienione. Podawać jako osobne danie, lub jako dodatek np. do obiadu.

Moja rada: tak przygotowane pieczarki można przygotować na patelni z pokrywką. Jeśli chcemy, to grzyby można obrać ze skórki.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama