Dzisiaj propozycja dania bezmięsnego, jakie można uzupełnić np. surówkami, czy pieczonymi ziemniakami i wyjdzie ciekawy smaczny obiad. Można też podać w towarzystwie kotletów mielonych, czy panierowanej piersi z kurczaka np. z surówką z kiszonych ogórków, lub kapusty.
Składniki:
- 4-5 dużych pieczarek ok. 7-9 cm średnicy
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 10-15 dkg sera żółtego, z niebieską pleśnią będzie wyrazisty
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1jajko
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie oczyścić, nie trzeba płukać żeby nie nasiąkły wodą. Wykręcić trzonki przy samym kapeluszu. Kapelusze oprószyć z obu stron lekko solą i ułożyć blaszkami do dołu na papierowych ręcznikach na ok. 30-40 min. Trzonki drobno posiekać, lub zetrzeć na tarce. Cebulę jak najdrobniej pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, a gdy się zeszkli dołożyć trzonki grzybów. Smażyć mieszając aż z masy odparuje nadmiar wody. Doprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i odstawić aby przestygły. Następnie dodać jajko, bułkę tartą, koperek i połowę sera - dokładnie wymieszać. Nakładać łyżeczką porcje masy do kapeluszy, dość czubato, a wierzch posypać resztą sera. Pieczarki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 20 min., ale to zależy od wielkości pieczarek. Powinny być ładnie zrumienione. Podawać jako osobne danie, lub jako dodatek np. do obiadu.
Moja rada: tak przygotowane pieczarki można przygotować na patelni z pokrywką. Jeśli chcemy, to grzyby można obrać ze skórki.
Napisz komentarz
Komentarze