Wśród świątecznych gości mogą znaleźć się osoby nie jedzące mięsa. Co wtedy? Ten problem pomoże rozwiązać dzisiejszy przepis na zapiekany kalafior z dodatkami. Do tego dania świetnie pasuje sałata w sosie jogurtowo cytrynowym.
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 300 g pieczarek (pokrojonych w plasterki)
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 200 g śmietany 18% lub jogurtu greckiego
- 150 g startego żółtego sera
- 2 łyżki masła, lub pół na pół z olejem
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- świeża natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Kalafiora podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie przez około 2-3 minuty, aż lekko zmięknie, ale pozostanie jędrny i chrupiący. Po odcedzeniu można przelać zimna wodą. Jeszcze raz odcedzić i odstawić. Na patelni rozgrzać masło z olejem, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Następnie dodać pieczarki i smażyć, aż odparuje nadmiar wody. Dodać przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać. W dużej misce połączyć kalafior z podsmażonymi pieczarkami. Dodać śmietanę lub jogurt grecki, połowę startego sera i delikatnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Przełożyć mieszankę do naczynia żaroodpornego. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra-dół) i piec przez około 10 minut. Na wierzch wyłożyć pozostały ser i piec aż ser na wierzchu się rozpuści i delikatnie zarumieni.
Przed podaniem udekorować świeżą natką pietruszki. Zapiekankę podawać na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs podczas obiadu.
Napisz komentarz
Komentarze