Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 11 czerwca 2025 23:02
Reklama

Kalafior zapiekany z pieczarkami

Kalafior zapiekany z pieczarkami

Wśród świątecznych gości mogą znaleźć się osoby nie jedzące mięsa. Co wtedy? Ten problem pomoże rozwiązać dzisiejszy przepis na zapiekany kalafior z dodatkami. Do tego dania świetnie pasuje sałata w sosie jogurtowo cytrynowym.

Składniki:

- 1 średni kalafior

- 300 g pieczarek (pokrojonych w plasterki)

- 1 cebula (drobno posiekana)

- 200 g śmietany 18% lub jogurtu greckiego

- 150 g startego żółtego sera

- 2 łyżki masła, lub pół na pół z olejem

- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

- sól i pieprz do smaku

- szczypta gałki muszkatołowej

- świeża natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kalafiora podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie przez około 2-3 minuty, aż lekko zmięknie, ale pozostanie jędrny i chrupiący. Po odcedzeniu można przelać zimna wodą. Jeszcze raz odcedzić i odstawić. Na patelni rozgrzać masło z olejem, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Następnie dodać pieczarki i smażyć, aż odparuje nadmiar wody. Dodać przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać. W dużej misce połączyć kalafior z podsmażonymi pieczarkami. Dodać śmietanę lub jogurt grecki, połowę startego sera i delikatnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Przełożyć mieszankę do naczynia żaroodpornego. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra-dół) i piec przez około 10 minut. Na wierzch wyłożyć pozostały ser i piec aż ser na wierzchu się rozpuści i delikatnie zarumieni.

Przed podaniem udekorować świeżą natką pietruszki. Zapiekankę podawać na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs podczas obiadu.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama