Zaletą tego dania m.in. jest to, że można przygotować je nawet 2-3 dni wcześniej. Oczywiście jak ostygną zamknąć je w szczelnym pojemniku, a tuż przed podaniem podgrzać na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Użyte składniki do dzisiejszych mielonych nie należą do klasycznych, ale ich dodatek spowoduje, że będą delikatne w smaku i wilgotne w konsystencji.
Składniki:
- 500 g filetu, lub udźca z indyka - zmielone
- 1 jajko
- 1/2 sporej cebuli, lub jedna mała
- 150 g ugotowanego ryżu (jedna torebka)
- 3 łyżki przetartych pomidorów np. z puszki
- 2 łyżki bułki tartej
- olej roślinny do smażenia
- przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta czarnego pieprzu, płaska łyżeczka soli, oregano i czosnku w proszku
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do miski ze zmielonym mięsem dodać surowe jajko, przyprawy, pomidory i ugotowany wcześniej ryż. Wymieszać składniki i odstawić. Na małej patelni podsmażać na odrobinie oleju drobno pokrojoną cebulkę. Po 10 minutach wyłączyć i dodać od razu do masy mięsnej. Wymieszać. Nagrzać dużą patelnię z grubym dnem. Na talerz wysypać bułkę tartą. Wlać olej na patelnię. Z masy mięsnej formować wilgotnymi dłońmi okrągłe lub podłużne kotleciki.. Obtaczać je w bułce nadając im lekko spłaszczony kształt i układać na patelni.
Smażyć w kilku partiach po 2-3 minuty z każdej trony do ładnego zarumienia. Układać na półmiskach wyłożonych sałatą, lub mieszanką sałat czy młodym szpinakiem.
Napisz komentarz
Komentarze