Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 12 czerwca 2025 00:23
Reklama

Mielone z indyka

Mielone z indyka

Zaletą tego dania m.in. jest to, że można przygotować je nawet 2-3 dni wcześniej. Oczywiście jak ostygną zamknąć je w szczelnym pojemniku, a tuż przed podaniem podgrzać na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Użyte składniki do dzisiejszych mielonych nie należą do klasycznych, ale ich dodatek spowoduje, że będą delikatne w smaku i wilgotne w konsystencji.

Składniki:

- 500 g filetu, lub udźca z indyka - zmielone

- 1 jajko

- 1/2 sporej cebuli, lub jedna mała 

- 150 g ugotowanego ryżu (jedna torebka)

- 3 łyżki przetartych pomidorów np. z puszki 

-  2 łyżki bułki tartej 

-  olej roślinny do smażenia

- przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta czarnego pieprzu, płaska łyżeczka soli, oregano i czosnku w proszku

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do miski ze zmielonym mięsem dodać surowe jajko, przyprawy, pomidory i ugotowany wcześniej ryż. Wymieszać składniki i odstawić. Na małej patelni podsmażać na odrobinie oleju drobno pokrojoną cebulkę. Po 10 minutach wyłączyć i dodać od razu do masy mięsnej. Wymieszać. Nagrzać dużą patelnię z grubym dnem. Na talerz wysypać bułkę tartą. Wlać olej na patelnię. Z masy mięsnej formować wilgotnymi dłońmi okrągłe lub podłużne kotleciki.. Obtaczać je w bułce nadając im lekko  spłaszczony kształt i układać na patelni.

Smażyć w kilku partiach po 2-3 minuty z każdej trony do ładnego zarumienia. Układać na półmiskach wyłożonych sałatą, lub mieszanką sałat czy młodym szpinakiem.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama