Święta tuż tuż W większości wielkanocne frykasy zaplanowane, a niektóre już zrobione. Ale zawsze można przygotować coś na ostatnią chwilę, zwłaszcza jak danie nie będzie zbyt skomplikowane i czasochłonne. Proponuję mazurka bez pieczenia. Nie obowiązuje jakiś jeden słuszny przepis na to ciasto, ile gospodyń, tyle wersji. Można spotkać wiele mazurków z różnymi dodatkami i smakami. Moją dzisiejszą wersję także można zmodyfikować wedle uznania.
Spód:
- 300 g ciastek owsianych, herbatników pełnoziarnistych, albo zwykłych
- 150 g masła - roztopionego
- 3 łyżki ciemnego kakao
- Masa:
- 240 g sera mascarpone
- 200 g kajmaku
- 80 g jogurtu naturalnego
Do dekoracji:
- 60 g całych migdałów
- 2 garście ulubionych orzechów
Przygotowanie:
Sekretem naszego mazurka bez pieczenia jest szybki spód na bazie ciastek owsianych, lub herbatników. Ciastka owsiane, lub herbatniki pełnoziarniste zmielić, lub zblendować na piasek. Do zmielonych drobno ciastek dodać kakao i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczone masło i znów dokładnie wymieszać. Powstałą masę wyłożyć do formy np. na tartę. Dokładnie docisnąć masę, najlepiej przy pomocy spodu szklanki, lub łyżki. Tak przygotowany spód włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Wykonanie masy:
Kiedy spód się chłodzi w misce połączyć mascarpone, masę kajmakową i jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszać, lub zmiksować, żeby składniki się połączyły. Nie miksować zbyt długo, bo masa może zrobić się rzadka. Schłodzony i sztywny spód wyjąć z lodówki i wyłożyć na niego masę serowo - kajmakową. Wyrównać przy pomocy kuchennej łopatki lub łyżki. Tak przygotowane ciasto schować do lodówki na minimum 3 godziny. W tym czasie masa nieco zgęstnieje, a smaki lepiej się połączą. Kiedy mazurek jest schłodzony - można zacząć go dekorować. Co położymy na wierzchu, zależy tylko od nas. Ja wykorzystałam migdały i orzechy. Można również użyć kandyzowanych, lub suszonych owoców. U mnie, w poprzednim roku powodzeniem cieszył się mazurek z masą z mascarpone i kajmaku w połączeniu z suszonymi śliwkami.
Napisz komentarz
Komentarze