Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 15 czerwca 2025 14:48
Reklama

Mazurek bez pieczenia

Mazurek bez pieczenia

Święta tuż tuż  W  większości wielkanocne frykasy zaplanowane, a niektóre już zrobione. Ale zawsze można przygotować coś na ostatnią chwilę, zwłaszcza jak danie nie będzie zbyt skomplikowane i czasochłonne. Proponuję mazurka bez pieczenia. Nie obowiązuje jakiś jeden słuszny przepis na to ciasto, ile gospodyń, tyle wersji. Można spotkać wiele mazurków  z różnymi dodatkami i smakami. Moją dzisiejszą wersję także można zmodyfikować wedle uznania.

Spód:

- 300 g ciastek owsianych, herbatników pełnoziarnistych, albo zwykłych

- 150 g masła - roztopionego

- 3 łyżki ciemnego kakao

- Masa:

- 240 g sera mascarpone

- 200 g kajmaku

- 80 g jogurtu naturalnego

Do dekoracji:

- 60 g całych migdałów

- 2 garście ulubionych orzechów

Przygotowanie:

Sekretem naszego mazurka bez pieczenia jest szybki spód na bazie ciastek owsianych, lub herbatników. Ciastka  owsiane, lub herbatniki pełnoziarniste  zmielić, lub zblendować na piasek. Do zmielonych drobno ciastek dodać kakao i delikatnie, ale dokładnie  wymieszać. Dodać  rozpuszczone masło i znów dokładnie wymieszać. Powstałą masę wyłożyć do formy np. na tartę. Dokładnie docisnąć masę, najlepiej przy pomocy spodu szklanki, lub łyżki. Tak przygotowany spód włożyć do lodówki na minimum godzinę.

Wykonanie masy: 

Kiedy spód się chłodzi w  misce połączyć mascarpone, masę kajmakową i jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszać, lub zmiksować, żeby składniki się połączyły. Nie miksować zbyt długo, bo masa może zrobić się rzadka. Schłodzony i sztywny spód  wyjąć z lodówki  i wyłożyć na niego masę serowo - kajmakową.  Wyrównać przy pomocy kuchennej łopatki lub łyżki. Tak przygotowane ciasto schować do lodówki na minimum 3 godziny. W tym czasie masa nieco zgęstnieje, a smaki lepiej się połączą. Kiedy mazurek jest schłodzony - można zacząć go dekorować.  Co położymy na wierzchu, zależy tylko od nas.  Ja wykorzystałam migdały i orzechy. Można również użyć kandyzowanych, lub suszonych owoców. U mnie, w poprzednim roku powodzeniem cieszył się mazurek z masą  z mascarpone i kajmaku w połączeniu z suszonymi śliwkami. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama