Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 8 maja 2024 02:42
Reklama

Sałatka z brokuła

Sałatka z brokuła

Brokuł to warzywo, które nadaje się do spożycia o każdej porze roku. W lecie świeże, w zimie mrożone, ale zawsze pełne wartości odżywczych. Najczęściej jada się je gotowane, ale chyba niewiele osób wie, że nadają się do jedzenia także na surowo. 

Brokuły mają niewielką kaloryczność i dużą zawartość błonnika pokarmowego, dlatego do menu mogą włączyć je osoby odchudzające się i diabetycy. Brokuły są skarbnicą dużych ilości potasu, który wpływa m. in. na utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi oraz przewodnictwa impulsów nerwowych, a także odpowiednie nawodnienie organizmu. Brokuły są też dobrym źródłem witaminy A i C. Ta pierwsza wpływa m.in. na wzrok, a druga na odporność.

Składniki na 4 porcje: 

- ok. 500 g brokułów

- 5 jajek.

- 1 średni ogórek zielony 

- kilka pomidorków koktajlowych, ok, 250 g

- 100 g jogurtu naturalnego 

- 50 g majonezu ( najlepiej własnej roboty)

- 3-4 ząbki czosnku 

- 2 łyżki natki pietruszki, lub innej zieleniny

Sposób przygotowania: 

Przygotować miskę na zimną wodę i mieć pod ręką lód. Umyć dokładnie warzywa. Brokuł podzielić na różyczki i zblanszować. Tzn. wrzucić na gotującą się wodę i potrzymać w niej około 3 minuty. Następnie łyżką cedzakową wybrać i wrzucić do miski z zimną wodą, najlepiej z dodatkiem lodu. Potrzymać w niej ok. 3 minuty. Wyjąć brokuły i dokładnie odcedzić. Ugotować jajka, ostudzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupek. Umyte pomidorki koktajlowe pokroić wzdłuż na pół. Ogórka pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać.

Przygotować sos czosnkowy tzn.: wymieszać jogurt naturalny z majonezem, posiekanym czosnkiem, pieprzem i odrobiną soli. Jajka pokroić na 4 części wzdłuż. Wymieszać warzywa z sosem, a na wierzchu ułożyć jajka tak, by się nie rozpadły i posypać natką pietruszki lub innymi ziołami.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama