Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 29 kwietnia 2024 01:21
Reklama
News will be here

Jabłecznik, czyli szarlotka inaczej

Jabłecznik, czyli szarlotka inaczej


Przyrządzanie potraw, tak jak wiele innych dziedzin, wymaga nieustannego dokształcania się.  Czytanie, oglądanie programów kulinarnych, czy wymiana doświadczeń o gotowaniu, z pewnością przysporzy nam wiedzy na temat. Przygotowując posiłki  nie należy bać się nowinek kulinarnych zarówno jeśli idzie o składniki, jak i sposób przyrządzania. Moja kuchnia twardo osadzona jest na tradycyjnym gruncie,  ale bardzo często wprowadzam różne nowości. Dzisiaj proponuję szarlotkę, trochę inną od tej, jakie robiły nasze mamy i babcie, ale równie pyszną.


Składniki na formę ok. 26cm.

Kruche ciasto:
- 2 łyżki oleju kokosowego (w stałej konsystencji)
- 170g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 70g mąki kukurydzianej
- 50g ksylitolu
- 3 żółtka

Masa jabłkowa:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 sporych jabłek
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 1 spora łyżka naturalnego miodu

Dodatkowo:
- 3 białka
- 1 łyżka ksylitolu
- ok. 2 łyżek płatków migdałowych, ale niekoniecznie

Przygotowanie:

Olej kokosowy roztapiamy i lekko studzimy, żeby był tylko ciepły. Wszystkie składniki na kruche ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy je. Ma być zwarte i jednolite. Jeśli będzie zbyt suche, dodajmy kilka łyżek zimnej wody. Formę do pieczenia smarujemy olejem kokosowym i lekko posypujemy mąką. Około połową ciasta wylepiamy dno formy.

Podpiekamy w 180 stopniach przez około 15 minut. Studzimy. Jabłka myjemy i obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cieniutkie plasterki. Skrapiamy  sokiem z cytryny i dodajemy cynamon. Dusimy przez kilka minut, aż zmiękną i trochę się  rozgotują.

Zestawiamy z ognia i studzimy. Kiedy lekko przestygną, dodajemy miód i starannie mieszamy. Ostudzone jabłka wykładamy na podpieczony spód i równamy. Białka lekko roztrzepujemy ze szczyptą soli i ksylitolem. Bardzo leciutko, mają się ledwie spienić. Resztę ciasta kruszymy  na spienione  białka i wykładamy na jabłka. Lekko dociskamy dłonią. Dopiekamy w 180 stopniach przez kolejnych 30-35 minut. Pod koniec pieczenia równomiernie rozkładamy płatki migdałowe i dopiekamy ciasto. Kroimy ostudzone ciasto, gdyż ciepłe może się zbytnio kruszyć.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
News will be here
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama