Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 30 kwietnia 2024 16:49
Reklama
News will be here

Królik duszony z warzywami

Królik duszony z warzywami

Królik, mimo, że jak twierdzą smakosze, to smaczne mięso, nie należy do moich ulubionych. Ale może czas się przełamać, bo czego nie robi się dla zdrowia. To zdrowe i pożywne mięso wciąż u nas jest niedoceniane. Dzikie króliki mają jędrne, soczyste, delikatne i chude mięso. W 100 g mięsa znajduje się około 7 g tłuszczu. Ma też dużo białka, w 85-gramowej porcji aż 28 g protein, żelaza więcej niż 4 g, fosforu 204 mg i potasu 292 mg.

Składniki:

- tuszka królika

- 2 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka czosnku granulowanego

- 1 łyżka musztardy

- 1 łyżka słodkiej papryki

- 1 posiekana sporej wielkości cebula

- 2 liście laurowe

- 1 łodygę selera

- 2-3 marchewki

- 1 cukinia

- ok. 100 ml. przecieru pomidorowego

- 1 słoik ugotowanej ciecierzycy (ok.400 g po odsączeniu)

Przygotowanie:

W misce połączyć sól, paprykę czosnek, musztardę i piwo. Wymieszać i dobrze wetrzeć w podzielonego na kawałki królika. Odstawić na 2-3 godziny. Można na noc. Królika wyjąć z marynaty i lekko ją ściągnąć z mięsa. Marynaty nie wylewać. Mięso obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym na patelni oleju, aż do zrumienienia. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, seler, marchewkę i liście laurowe. Zmniejszyć ogień.

Wymieszać koncentrat pomidorowy z resztą marynaty i dolać do królika. Jeśli dodajemy ciecierzycę, to teraz jest ten moment. Odcedzić ją, dodać do mięsa i dusić pod przykryciem około 20-25 min. Sprawdzić miękkość mięsa, jeśli jest twarde, dusić jeszcze jakiś czas. Od czasu do czasu mieszając. Na koniec posypać listkami bazylii lub natki.

Moja rada: zamiast ciecierzycy w tym daniu sprawdzi się także ryż, lub ziemniaki puree. Do duszenia można też dodać ok. 300 g dyni itp. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
News will be here
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama