Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 30 kwietnia 2024 17:47
Reklama

Pieczeń mięsno-warzywna z jajkiem

Pieczeń mięsno-warzywna z jajkiem

Ta propozycja ze świątecznym akcentem z powodzeniem zastąpi wędliny sklepowe, które jak sami Państwo wiedzą, często nie spełniają standardów zdrowej żywności. Niestety nie mamy wpływu na jakość mięsa z jakiego przygotujemy pieczeń, ale już na dodatki i sposób przygotowania - tak. Rolada mięsno-jajeczna doskonale sprawdzi się na zimno, jako wędlina, np. z sosem chrzanowym, jak i na ciepło także z dodatkiem sosu chrzanowego. Ziemniaczki z wody, sos z pokrojoną w grube plastry pieczenią, do tego ćwikła i świąteczny obiad gotowy.

Składniki:

- ok. 1 kg mięsa mielonego takie jakie lubimy - ja użyłam ok. ½ kg mięsa z udźca indyczego i ok. ½ kg karkówki

- 1 średnia cebula

- 2-3 marchewki

- kawałek selera

- korzeń pietruszki

- kilka pieczarek

- 3 ząbki czosnku

- pęczek natki pietruszki

- 1/2 dużej czerstwej bułki lub jedna czerstwa kajzerka

- 1 surowe jajko

- sól do smaku około 1 1/2 łyżeczki 

- 1 łyżka majeranku, pieprz i papryka ostra

- olej i masło do smażenia 

Dodatkowo; 4 - 5 jajek ugotowanych na twardo

Foremka o wymiarach ok. długość 21 cm, wysokość 7 cm, szerokość 11 cm

Przygotowanie:

Ugotowane al dente warzywa, surowe mięsa i czerstwą bułkę uprzednio zalaną w miseczce zimną wodą napęczniałą i odciśniętą, mielę w maszynce. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek w cieniutkie plasterki. Na rozgrzanym maśle z olejem podsmażam cebulę przez kilka minut tak, żeby się zeszkliła, następnie dodaję czosnek i jeszcze przez chwilę smażę. Natkę pietruszki drobno siekam. Do miski przekładam mięso z warzywami i bułką, podsmażoną cebulę z czosnkiem, natkę pietruszki, doprawiam przyprawami, dodaję surowe jajko i całość bardzo dokładnie mieszam. Przygotowane mięso przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na dno kładę około 1/2 mięsa i dokładnie ugniatam. Następnie na mięso, wzdłuż formy układam ugotowane jajka i na to pozostałe mięso. Górę wyrównuję dłonią, namoczoną w zimnej wodzie.

Foremkę z pieczenią wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C, na środkową półkę i piekę około 70 minut, tak żeby góra ładnie się zrumieniła. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół. Po upieczeniu pieczeń wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.

.



 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
News will be here
Reklama