Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 30 kwietnia 2024 19:48
Reklama

Błyskawiczny sernik

Błyskawiczny sernik

Na zbliżające się święta, aby się zbytnio nie przepracować, proponuję bardzo łatwy do zrobienia i pyszny łakoć. Nie będzie to spektakularny kawałek czegoś słodkiego, ale z pewnością będzie zdrowszy od tych kupionych i pięknie udekorowanych, pełnych chemikaliów i cukru. Bo przecież do deseru dla swojej rodziny nie dodacie tony cukru, wypełniaczy, spulchniaczy, składników zapachowych, smakowych ani konserwantów. No i nie przepłacicie. Zachęcam do zrobienia. 

Składniki:

- 1 duże opakowanie herbatników

- wiaderko 500 g serka homogenizowanego

- 300 ml śmietanki kremówki

- 4 łyżki cukru pudru (można mniej) 

- 2 łyżki żelatyny wieprzowej 

- 2 garście rodzynek, lub żurawin suszonych - opcjonalnie

Polewa:

- 100 ml śmietanki kremówki

- 100 g czekolady gorzkiej

- 1 łyżka masła 

Przygotowanie:

Na dnie foremki układamy herbatniki. 

Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i zostawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy przez 2 sekundy w mikrofali, lub w wodnej kąpieli. Do miski wlewamy śmietankę kremówkę i wsypujemy cukier puder. Miksujemy na najwyższych obrotach, aż śmietana będzie sztywna.

Żelatynę malutkim strumieniem wlewamy do ubitej śmietany intensywnie miksując. Na koniec dodajemy serek homogenizowany i lekko miksujemy. Teraz możemy dodać rodzynki i wymieszać łyżką. Masę serową wylewamy na herbatniki i wygładzamy wierzch. Na wierzch masy serowej wykładamy herbatniki i wstawiamy do lodówki.

Polewa

Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę i mocna ją podgrzewamy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Na koniec dodajemy ciepłe masło i energicznie mieszamy. Przestudzoną polewę wylewamy na herbatniki na serniku i ponownie wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.

Moja rada: spód można upiec z kruchego ciasta, a na wierzch, zamiast polewy czekoladowej wyłożyć galaretkę owocową.



 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
News will be here
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
News will be here
Reklama