Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 27 kwietnia 2024 12:07
Reklama

Zupa krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów

Zupa pomidorowa to danie popularne na całym świecie, oczywiście w różnych odsłonach. Ma wiele odmian i świetnie smakuje z dodatkami, charakterystycznymi dla kuchni w danym kraju, czy regionie. Można ją przygotować ze świeżych pomidorów, a także z passaty, czy upchniętych w słoiki w czasie przygotowywania przetworów. Ja wykorzystałam pomidory z własnej balkonowej uprawy, pasteryzowane na jesieni. 

Składniki:

- ok. kilograma dojrzałych pomidorów, lub słoik 0,8l z pasteryzowanymi pomidorami, lub ¾ l passaty

- 1 czerwona cebula

- łyżka oliwy

- łyżka octu balsamicznego

- sól

- 2 ząbki czosnku

- kilka gałązek świeżego oregano

- 1 litr bulionu drobiowego lub innego

- 1 łyżka oleju rzepakowego

- 1 łyżeczka cukru 

- garść uprażonych ziaren słonecznika do dekoracji

- kawałek twardego sera

- sól

- pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na blaszce ułożyć także obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Całość polać oliwą oraz octem balsamicznym a także posolić i popieprzyć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut. Zbliżony efekt uzyskamy podpiekając pomidory i cebulę na patelni. Korzystając z passaty lub własnych przetworów ten fragment pominąć, wówczas cebulę podsmażyć w garnku, razem z czosnkiem. W garnku rozgrzać łyżkę oleju po czym włożyć czosnek i lekko podsmażyć uważając aby się nie przypalił. Następnie do garnka wrzucić upieczone wcześniej pomidory razem z cebulą i z sokami które puściły podczas pieczenia, lub dodać pomidory ze słoika. Chwilę podsmażać po czym całość zalać bulionem. Dodać świeże oregano i całość gotować pod przykryciem około 10 minut. Zblendować na gładki krem. Na koniec doprawić solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem, na zupę w talerzu zetrzeć ser typu parmezan, skropić octem balsamicznym i ozdobić podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.



 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
News will be here
Reklama