Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 27 kwietnia 2024 11:13
Reklama
News will be here

Udka kacze konfitowane

Udka kacze konfitowane

Confit to stara metoda kuchni francuskiej, polegająca na długim, powolnym gotowaniu w tłuszczu w niskiej temperaturze, aż do miękkości. Najbardziej popularny na świecie confit jest z nóg kaczych, które wcześniej posolone, zalewane są kaczym tłuszczem i wolno gotowane przez wiele godzin. Ja dzisiaj proponuję przepis na przepyszne kacze nogi w conficie z oleju roślinnego (rzepakowego). Wbrew pozorom nie jest to tłuste danie ponieważ w tej kąpieli tłuszcz z udka się wytapia i zostaje w rondlu. Tak podane udka mogą być będą świątecznego obiadu.

Składniki:

- 1 kg tłuszczu gęsiego lub kaczego (można kupić w dużych sklepach) lub litr oleju rzepakowego 

- 4 - 6 udek kaczych

- sól, pieprz

- majeranek

Przygotowanie: 

Rondel z pokrywką - taki do wstawienia do piekarnika i taki aby udka nie leżały zbyt ciasno. Zaczynamy dzień wcześniej. Udka należy umyć, dokładnie wysuszyć i usunąć kawałki tłuszczu. Tłuszcz można użyć do przetopienia. Udka obficie natrzeć solą i dużą ilością majeranku. Później wkładamy je do woreczków strunowych, lub pojemników ze szczelną pokrywką i do lodówki na noc. Jeśli używamy oleju, nie trzeba rozmrażać, ani wytapiać. Jeśli smalec kaczy, czy gęsi to należy włożyć do rondla i topić na wolnym ogniu. Po upłynnieniu, odszumować. Następnego dnia wstawiamy rondel na kuchenkę i podgrzewamy tłuszcz na małym ogniu. Rozgrzewamy piekarnik do 120 stopni C. Udka wyjmujemy z lodówki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą - należy usunąć sól i majeranek, a potem dokładnie osuszamy - pamiętamy, że włożymy je do rozgrzanego tłuszczu. Tłuszcz doprowadzamy do delikatnego wrzenia i powoli wkładamy udka skórą na dół. Ponownie doprowadzamy do lekkiego wrzenia, uważając, żeby skóra nie przywarła do dna. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 2,5 do 3 godzin. Po 20 min. jeśli będzie zbyt intensywnie bulgotać to zmniejszyć temperaturę o 10-15 st. Po 2,5 – 3 godz. udka wyjmujemy i odsączmy z tłuszczu. Przekładamy do czystego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika (pod grill) na około 10 minut. I gotowe. Do tego dania pasują ziemniaki lub kopytka, podgotowane i przysmażone na niewielkiej ilości tłuszczu z konfitowania i zasmażaną czerwoną kapustą lub kandyzowanymi gruszkami itp.

Moja rada: danie można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, zalane tłuszczem ze smażenia do kilku tygodni - przed podaniem należy odsączyć tłuszcz i podpiec w piekarniku. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
News will be here
Reklama