Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 27 kwietnia 2024 07:43
Reklama

Tort makaronowy

Tort makaronowy

Brzmi intrygująco, ale to nic innego jak zwykła zapiekanka makaronowa, przygotowana w nowej, ciekawej wersji. W kształcie tortu warto ją przygotować dla kilku osób, np. na kolację z przyjaciółmi. 

Nie dość, że jest smaczna, łatwa w przygotowaniu, to na dodatek na stole prezentuje się elegancko. Jak to zwykle bywa z zapiekankami składniki można dobierać według swojego gustu, no i przygotowujemy z tego co mamy w lodówce, co można ze sobą połączyć i co nadaje się na takie danie.

Składniki:

- 500 g makaronu spaghetti, lub inny

- 2 -3 jajka

- 4 łyżki śmietany 18 proc

Warstwa szpinakowa:

- 1 opakowanie (400 g) mrożonego lub świeżego szpinaku

- 2 duże ząbki czosnku

- sól i pieprz

Warstwa biała z kurczakiem i fetą:

- 350 g piersi z kurczaka

- 1 łyżka oleju

- 3/4 opakowania sera feta (200 g)

Wierzch:

- 1 opakowanie sera mozzarella (125 g)

- 1/4 opakowania sera feta (70 g)

- 2 sparzone pomidory

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente, odcedzić i odstawić. Jajka roztrzepać ze śmietaną za pomocą widelca. Warstwa zielona (szpinakowa): szpinak smażyć w rondlu, aż do odparowania, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron podzielić na 1/3 i 2/3. Do 2/3 części makaronu dodać sos szpinakowy, a do 1/3 sos serowy z kurczakiem.

Po dokładnym wymieszaniu każdej z mas przygotować tortownicę której dno i boki wysmarować masłem. Do formy włożyć połowę makaronu ze szpinakiem, rozłożyć równomiernie i lekko uklepać, na to wyłożyć makaron z dodatkiem fety i kurczaka, ostatnia warstwa ma być szpinakowo makaronowa. Na samym wierzchu położyć plastry pomidora, uprzednio sparzonego i obranego ze skórki.

Tortownicę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec ok.15-20 minut. Po tym czasie wyjąć formę z pieca i po zdjęciu folii na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli i pokruszony ser feta. Wstawić jeszcze na kilka minut do gorącego pieca. Po upieczeniu wyjąć tortownicę z piekarnika i pozostawić na kilka-kilkanaście minut, aż danie stężeje i będzie można pokroić tort na ładne kawałki.

Moja rada: taką zapiekankę można przygotować bez warstwy z mięsem, można też dodać część z sosem typu bolognese. Jeśli sosy wyszły zbyt suche, dodać trochę śmietanki, lub mleka.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama