Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 9 maja 2024 16:06
Reklama

Zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum

Proszą Państwo o sprawdzone przeze mnie przepisy na dania z różnych kuchni świata. Nie wiem, czy akurat teraz jest to dobry czas, ale postaram się takie, które przygotowywałam i się sprawdziły zamieszczać. 

Zupa Tom Yum to chyba najbardziej znana i lubiana zupa na świecie, o charakterystycznym smaku i aromacie. To rozgrzewające danie, doskonale sprawdzi się na długie jesienne wieczory i powinno przypaść do gustu wszystkim, którzy lubią orientalne smaki Tajlandii. Ze względu na jej bezmięsny charakter, można przygotować na postny wigilijny obiad. Przepis na popularną u nas zupę rybną podałam w poprzednim wydaniu.

Składniki:

2 - 4 porcje

- 1 litr tajskiego, lub warzywnego, lub z kurczaka bulionu

- 12 krewetek np. Black Tiger

- 100 g łososia

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżeczki drobno startego imbiru

- papryczka chili

- 1 łyżka oleju roślinnego

- około 150 g makaronu ryżowego

- 1 łyżka ziaren sezamu

- 2 łyżki posiekanych listków kolendry lub szczypiorku

Przygotowanie:

Przygotować bulion. Krewetki rozmrozić, osuszyć, usunąć ogonki. Łososia oczyścić ze skóry i ości, pokroić na 1,5 2 cm kawałki. Krewetki i łososia włożyć do miseczki, doprawić solą, dodać drobno posiekany czosnek, starty imbir, pokrojoną w małą kosteczkę chili (w ilości do smaku) oraz olej, wszystko wymieszać i odstawić.

Ugotować makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić na sitku i przepłukać wodą.

Rozgrzać patelnię, włożyć krewetki i łososia razem z marynatą i smażyć przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Na minutę przed końcem dodać sezam. Bulion zagotować. Do gorącego dodać szczypiorek i olej sezamowy jeśli lubimy i używamy.

Do miseczek włożyć makaron oraz krewetki i łososia z patelni, zalać gorącym bulionem (bulionem wypłukać też smak z patelni). Posypać kolendrą lub natką pietruszki, choć to nie to samo. Opcjonalnie doprawić sosem rybnym.

Moja rada: ewentualnie możemy użyć bulionu drobiowego lub warzywnego i zagotować go z dodatkami charakterystycznymi dla kuchni tajskiej jak imbir, chili, sos sojowy, sos rybny, cukier, ocet ryżowy lub sok z limonki.



 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama