Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 9 maja 2024 11:47
Reklama

Smażony makaron z grzybami i wołowiną

Smażony makaron z grzybami i wołowiną

Wołowina z makaronem to typowe chińskie danie z woka. Cienkie plasterki wołowiny smaży się krótko z dodatkiem grubego makaronu, grzybów mun, pędów bambusa i wysokiej jakości wołowiny (polędwicy, antrykotu lub rostbefu). Taka wołowina pocięta w cienkie plasterki po bardzo krótkim smażeniu jest mięciutka i soczysta. Dodatkowo podaję przepis na marynatę, która sprawia, że wołowe mięso jest jeszcze delikatniejsze.

Porcje ok. 4

Składniki:

Danie

- 40 dag wołowiny (rostbefu)

- 1/2 dużej marchewki, lub mniejsza cała

- 15 g grzybów mun paski

- 25 dag makaronu 

- 25 g pędów bambusa słupki

- 3 łyżki oleju arachidowego

Marynata do wołowiny

- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego

- 1 łyżka sosu grzybowego

- 1 łyżki cukru

- 1 łyżka oleju sezamowego ciemnego

- 2 ząbki czosnku drobno posiekanego

Sos

- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego

- 2 łyżki sosu grzybowego

- 1 łyżka sosu chili słodko-ostry

- 2 łyżki soku z cytryny

- 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Wołowinę, jeśli trzeba obrać ze ścięgien i błonek, pokroić w cienkie paski w poprzek włókien. Dodać wszystkie składniki z marynaty i dobrze wymieszać. Mięso odstawić na co najmniej 20 minut do zamarynowania. Marchewkę pokroić w cienkie słupki, mini marchewki przekroić wzdłuż na pół. Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie i po 20 minutach odcedzić. Makaron ugotować al dente.

Nagrzać wok i dodać 3 łyżki oleju. Włączyć wyciąg, bo może się dymić. Włożyć do woka zamarynowaną wołowinę i smażyć przez około 3-4 minuty energicznie mieszając. Następnie dodać pokrojoną marchewkę, odsączone grzyby mun, pędy bambusa i smażyć następne 2-3 minuty cięgle mieszając.

Do całości dodać odsączony makaron i sos przygotowany ze zmieszanych składników. Wszystko razem dobrze wymieszać i smażyć przez kolejne 2 minuty. Danie po przełożeniu na talerz posypać szczypiorem, lub uprażonym sezamem.

Moja rada: danie to można przygotować w głębokiej patelni. Też wyjdzie dobre.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama