Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 20 maja 2024 09:11
Reklama

Żeberka duszone w ziołach

Żeberka duszone w ziołach

Ta część wieprzowiny ma całkiem sporą rzeszę wielbicieli. Ja się do nich także zaliczam. Właściwie żeberka lubię w każdej postaci, grillowane, w pikantnych sosach pieczone, a nawet gotowane w kapuście, czy w krupniku. Dzisiaj podaję przepis na duszone w głębokiej patelni, przyprawione świeżymi ziołami - rozmarynem i oregano. Pyszna propozycja na obiad. Mięso jest kruchutkie, a sos wyrazisty i pyszny.

Składniki :

- 1 kg żeberek wieprzowych

- ok 3 szklanki bulionu lub wody

- 1 duża cebula

- 2 gałązki świeżego rozmarynu, lub łyżeczka suszonego

- garść świeżego lub suszonego oregano

- 2 liście laurowe

- 3-4 ziarenka pieprzu ziołowego

- 2 ząbki czosnku

- 1 marchew

- 1 mała pietruszka 

- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego

- ½ łyżeczki kuminu

- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

- sól do smaku

- 1-2 łyżki sosu sojowego ciemnego

- tłuszcz do smażenia - olej rzepakowy

Przygotowanie:

Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki tłuszczu i obsmażamy na nim na rumiano ze wszystkich stron mięso, bez cebuli. Żeberka zdejmujemy z patelni. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy cebulę, aż lekko się przyrumieni. Do cebuli wkładamy żeberka, dokładamy pokrojoną w plasterki marchew i pietruszkę, czosnek, zioła i przyprawy. Następnie zalewamy wszystko szklanką bulionu, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy żeberka do miękkości, przez około 1,5 – 2 godzin. 

W czasie duszenia mięsa płyn mocno odparowuje, dolewamy więc kilka razy bulion. Gotowe żeberka możemy wyjąć na chwilę z patelni i sos zagęścić mąką rozkłóconą z odrobiną wody. Ja nie zagęszczam sosu mąką. Ewentualnie miksuję warzywa, marchew i pietruszkę. Do sosu wkładamy żeberka i lekko podgrzewamy. Ewentualnie doprawiamy na koniec solą i sosem sojowym.



 



 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama