Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 20 maja 2024 09:55
Reklama

Pierogi ze słodką kapustą

Pierogi ze słodką kapustą

Kapusta jest popularnym warzywem, które nawet doczekało się legendy. Głosi ona, że główki kapusty powstały z łez Likurga, którego bóg wina Bachus ukarał za zniszczenie winnicy. Ponadto - i to już nie jest legendą - kapusta jest niskokaloryczna i bogata w witaminy, i minerały, a jej właściwości lecznicze od dawna wykorzystywała medycyna ludowa. Kapusta leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. Niestety kapusta całkiem niezasłużenie ma opinię ciężkostrawnej, niezbyt zdrowej i pospolitej w złym guście jarzyny. To tradycyjne dodatki: golonki, boczki i kiełbasy zapracowały na ten nieprzychylny opis warzywa, którego właściwości lecznicze znane są od lat.

Składniki:

Ciasto:

- 2,5 szklanki mąki pszennej

- 2 łyżki oleju

- 1 jajko 

- sól

- niepełna szklanka ciepłej wody

Farsz:

- nieduża główka kapusty

- 2 cebule

- sól, pieprz

- olej do smażenia cebuli

- liść laurowy

- kilka ziaren ziela angielskiego

Sposób wykonania:

Kapustę pokroić na 4 części, wykroić głąba. Ugotować do miękkości. Odlać wodę. Ostudzić i dobrze wycisnąć z nadmiaru wody. Drobno posiekać. Można także przed gotowaniem, kapustę poszatkować. Dalej postępować jak wyżej.

Cebulę drobno pokroić i zrumienić na oleju, dodać poszatkowaną kapustę, chwilę razem smażyć i doprawić solą i pieprzem.

Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli jest za luźne podsypać mąką. Odstawić na 15 minut. Rozwałkować cienko i wykroić kółka. Nałożyć po łyżeczce farszu i dobrze zlepić. Pierogi gotować na średnim gazie ( za mocne gotowanie może spowodować, że pierogi się rozlecą) w lekko osolonym wrzątku. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać wedle uznania, np. z roztopionym masłem lub z podsmażoną na oleju cebulką, albo ze stopioną słoniną.

Moja rada: jeśli lubimy delikatniejsze ciasto na pierogi, wówczas można nie dodawać jajka, a dodać odrobinę więcej oleju .


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama