Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 20 maja 2024 13:01
Reklama

Żeberka w miodzie na ostro

Żeberka w miodzie na ostro

Żeberka w miodzie są świetnym pomysłem na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Jest bardzo wiele przepisów na ich przyrządzenie. Jedni preferują pieczone w piekarniku na słodko, inni z grilla na ostro. Ja często robię żeberka duszone w sosie barbecue. Ale dzisiaj podaję przepis na takie z piekarnika, co oczywiście nie przeszkadza, aby korzystając z tego przepisu przygotować je w garnku lub głębokiej patelni. 

Składniki:

- 1 kg żeberek surowych

- 2 łyżki oleju słonecznikowego

- 3 łyżki miodu

- 1 płaska łyżeczka przyprawy do żeberek

- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

- szczypta soli i pieprzu

- 2 łyżki musztardy miodowej

- 3 ząbki czosnku

- 100 ml piwa jasnego lub bulionu

- opcjonalnie świeży rozmaryn

Wykonanie:

Przygotować przyprawę do żeberek: wymieszać po ¼ łyżeczki majeranek, paprykę ostrą, czosnek granulowany, gorczycę zmieloną i kminek, nadają mięsu kruchości i soczystości. 

Marynata do żeberek: w miseczce mieszamy ze sobą olej, miód, musztardę miodową i dodajemy wcześniej przygotowaną przyprawę do żeberek, a także sól i pieprz. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i dokładnie wmasowujemy w nie marynatę. Odstawiamy najlepiej na kilka godzin, minimum na pół godziny.

Zamarynowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego (najlepiej jak naczynie będzie miało pokrywkę z góry). Wkładamy także dwa ząbki czosnku oraz opcjonalnie lekko posiekany świeży rozmaryn. Podlewamy jasnym piwem lub bulionem. W trakcie pieczenia odwracamy żeberka na drugą stronę i znów możemy dolać piwa, ale ostrożnie. Piwo nie może być zimne, gdy mamy szklane naczynie żaroodporne, bo pęknie. Piec przez minimum 60 minut w temp. 180 stopni. Około10 minut przed końcem pieczenia smarujemy wierzch żeberek dodatkową odrobiną miodu, dzięki czemu zrobi się taka chrupiąca glazura. Teraz już nie przykrywamy żeberek. Żeberka podajemy z pieczonymi ziemniakami, chlebem lub frytkami.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama