Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 5 listopada 2025 08:55
Reklama

Karkówka w sosie figowym

Karkówka w sosie figowym

Przy świątecznym menu, choć to trochę ryzykowne, można odrobinę zaszaleć z nowościami kulinarnymi i domownikom lub gościom zaserwować smażoną karkówkę w lekko pikantnym sosie figowym. To dość niespotykany pomysł na obiad, ale danie niezwykle efektownie prezentujące się na stole, a ponadto  mięso i sos są szybkie w przygotowaniu. Karkówka podawana z dodatkiem pieczonych fig z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi wyrafinowanej kuchni. 

Składniki:
- kilka plastrów karkówki (ok. 1 cm grubości)
- kilka świeżych fig 
- 2 cebulki szalotki
- ok. 2 cm imbiru
- łyżka skórki z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 szklanki wody
- 1-2 szczypty ostrej papryki mielonej (wg uznania)
- sól, pieprz i przyprawa curry
- olej do smażenia karkówki

Sposób przygotowania:
Świeże figi myjemy ( 3-4 odkładamy) kilka ( 5-6 ) kroimy w ćwiartki. Szalotkę kroimy w kosteczkę. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Szalotkę smażymy na oliwie aż do zeszklenia, po czym dodajemy na patelnię figi, 2 łyżki miodu, skórkę z cytryny i imbir. Dolewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, całość dusimy ok.10-15 minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Pod koniec dodajemy ostrą paprykę do smaku.
Świeże 3-4 figi kładziemy na małej patelni, skrapiamy oliwą i w całości dusimy na wolnym ogniu, aż zmiękną po około 5 min.
Plastry karkówki nacieramy przyprawą curry i doprawiamy solą. Odkładamy, na 15 do 30 min, aby przeszły smakiem. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Na dużym ogniu obsmażamy na rumiano mięso z dwóch stron. Następnie zmniejszamy ogień i smażymy lub dusimy, będzie bardziej soczyste do odpowiedniej miękkości. Na 10-15 minut przed końcem duszenia do mięsa dodajemy ( jeśli takich używamy), suszone figi, aby spęczniały i nabrały miękkości. Mięso układamy na półmisku, polewamy sosem figowym. Dekorujemy duszonymi figami.

Moja rada: do przygotowania dania można użyć suszonych fig. Wówczas zmniejszamy ilość miodu. Można także figi zastąpić suszonymi śliwkami. Też będzie smacznie. 
    


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama