Dzisiaj właściwie trochę późno, aby zabrać się za jakieś ambitne i pracochłonne ciasta, ale pierniczki, czy kruche ciasteczka, czemu nie? Są uciechą dla dzieci podczas wycinania i dekorowania, a także wieloletnią tradycją na świątecznym stole, no i oczywiście jako ozdoba choinki, ubieranej w naturalne zawieszki.
Składniki:
- 10 dag masła
- 45 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
- 8 dag, lub odrobinę mniej cukru pudru
- 1 łyżkę kakao
- 1 łyżkę przyprawy do piernika
- 2 jaja
- 3-5 łyżek miodu wielokwiatowego
Lukier:
- 15 dag cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny lub wody
- kolorowe posypki do ciast
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w garnku, a następnie studzimy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika - dokładnie mieszamy. Wbijamy jajka, dodajemy ostudzone masło oraz miód. Ciasto zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 25 minut (a najlepiej na kilka godzin)
Ciasto dzielimy na dwie części. Zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Za pomocą foremek wycinamy pierniczki o różnych kształtach. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 10 minut. Upieczone pierniczki studzimy, ale nie do końca. Ciepłe lepiej przyjmą lukier.
Lukier
Cukier puder wsypujemy do miseczki i dolewamy sok wyciśnięty z cytryny lub wodę. Składniki mieszamy na gładką masę, a następnie lukrujemy pierniczki.
Moja rada: przygotowując lukier, do cukru zamiast soku z cytryny można dodać soku z buraka czerwonego, lub z marchwi, czy szpinaku.
Napisz komentarz
Komentarze