Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 8 maja 2024 19:01
Reklama

Polędwiczki z suszonymi pomidorami i papryką

Polędwiczki z suszonymi pomidorami i papryką

Polędwiczka jest to jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego. Znajduje się w  części tylnej, przy schabie, półtuszy wieprzowej. Zastosowanie tego rodzaju mięsa w kuchni jest bardzo szerokie. Z polędwiczek wieprzowych można przygotować delikatne dania dla osób na diecie, sportowców i dla smakoszy pysznego jedzenia. Polędwica wieprzowa jest bardzo delikatna.  Można ją dusić, smażyć albo piec. Podawać z owocami, warzywami, serem pleśniowym, kaszami, makaronami, ziemniakami purre itp. Doskonale smakuje również w asyście sosów np. pomidorowego śmietanowego, musztardowego, grzybowego, pieprzowego czy orzechowego.

 Składniki
- 1 polędwica wieprzowa ok. 450 g
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina lub brandy, ale niekoniecznie
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 1 szklanka wody
- ok. 2 - 3 łyżek sosu sojowego
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki
- ½ szklanki śmietanki kremówki
- natka pietruszki
- łyżka suszonej papryki

Przygotowanie:
Paprykę suszoną namoczyć w wodzie, którą potem dodamy do duszenia miesa. Polędwicę opłukać i osuszyć, odciąć białą błonę na boku. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do małego garnka, wlać alkohol i zagotować. Po minucie gotowania odstawić z ognia. Rozgrzać dużą patelnię z pokrywą lub rondel z grubym dnem. Wlać 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów, lub zwykłego. Gdy olej będzie już gorący ułożyć mięso  i dokładnie obsmażyć z każdej strony przez ok. 2 - 3 minuty na złoty kolor. W międzyczasie doprawić solą morską (niezbyt dużo, bo sos sojowy jest słony) oraz pieprzem.  Wlać gorącą wodę i sos sojowy, dodać pieprz cayenne. Przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, do miękkości mięsa, w tym czasie 1 - 2 razy mięso przewrócić. Zdjąć pokrywę, dodać suszone pomidory wraz z płynem z gotowania i wymieszać. Zagotować przez chwilę. Wyjąć mięso. Przykryć, aby nie stygło. Do sosu dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Mięso pokroić w skośne plastry. Można na chwile włożyć do sosu w garnku, ale niekoniecznie. Ja robię różnie. Raz wykładam na talerz i polewam sosem, innym razem wkładam do garnka, aby mięso wchłonęło smak sosu.   Po odstawieniu z ognia posypać posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowane mięso świetnie smakuje z kładzionymi kluskami, lub kopytkami, albo śląskimi kluskami.

Moja rada: przed smażeniem mięso można pokroić ukośnie na ok.2 cm plasterki. Proces duszenia znacznie się skróci. Trzeba uważać, aby nie dusić zbyt długo i w wysokiej temperaturze, bo mięso będzie twarde. Polędwiczka w środku ma pozostać lekko różowa.

(wik)


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama