Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 8 maja 2024 21:19
Reklama

Dorsz na duszonej cebuli

Dorsz na duszonej cebuli

Kiedyś funkcjonowało takie hasło reklamowe: ryba wpływa na wszystko. Trudno się z tym, trochę  przewrotnym,  twierdzeniem nie zgodzić. Dzięki wartościom odżywczym ryby mają szeroki i bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Znajdziemy w nich  pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę D. To jednak nie koniec zalet rybiego mięsa. Ryby zawierają również szereg składników mineralnych jak jod, selen, fluor, magnez, wapń.

Mają zbawienny wpływ  na układ krążenia, zmniejszają ryzyko arytmii serca, chronią przed zawałem serca, zmniejszają krzepliwość krwi, a także pobudzają do wytwarzania tlenku azotu rozszerzającego naczynia krwionośne, co ułatwia przepływ krwi i obniża ciśnienie. Ponadto sprzyjają zwiększaniu poziomu  „dobrego” cholesterolu HDL, obniżają ryzyko nowotworów.

Istotne są dla dobrego wyglądu skóry, włosów i paznokci. Działają przeciwzapalnie co jest ważne dla osób cierpiących na zapalenie stawów, czy dnę. Jeśli te argumenty nie wystarczą, aby namówić do częstego spożywania ryb  dodam, że są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego, odpornościowego i sprzyjają zwiększeniu produkcji serotoniny - hormonu dobrego nastroju.

Składniki
- ok. 1 kg filetów z dorsza, najlepiej grubej polędwiczki
-  ½  kg cebuli,
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1/8 l białego wytrawnego wina,
- 2 płaskie łyżki łagodnej musztardy,
- 1- 2 łyżeczki mielonej gorczycy,
- łyżka posiekanego koperku, może być więcej
- łyżka, dwie  zimnego masła

Przygotowanie:
Cebule obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle, na szerokiej, dość głębokiej patelni, lub w rondlu. Wlać wino, dodać musztardę i gorczycę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dusić ok. 5 -8 min.
Filety umyć i osuszyć, pokroić na niezbyt małe kawałki. Położyć je na masę cebulową. Na wierzchu ryby rozłożyć cienką warstwę  masła.

Naczynie przykryć pokrywką, lub  folią aluminiową. Dusić na wolnym ogniu, nie mieszając ok. 8-15 min. Czas duszenia  zależy od wielkości i grubości ryby. Rybę po uduszeniu można delikatnie skropić sokiem z cytryny. Koperek drobno posiekać i dodać do uduszonej ryby.

Podawać z ziemniakami purre, lub z brązowym ryżem, ugotowanym na sypko.

(wik)


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama