Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 8 maja 2024 17:15
Reklama

Pieczarki nadziewane mięsem

Pieczarki nadziewane mięsem

Mimo, że trwa sezon na leśne grzyby, to nie wszyscy je zbierają. Powody dla których nie jadamy, czy nie zbieramy grzybów w lesie mogą być różne. Ale nie ma się co przejmować. Zawsze można skorzystać z pieczarek, które są jednymi z najczęściej uprawianych grzybów na świecie i które już dawno opanowały nasze kuchnie. Najbardziej popularne są pieczarki białe o bardzo jasnych kapeluszach oraz brązowa pieczarka portobello, ma dużo ciemniejszy kolor, intensywny smak i jest bardziej mięsista od tradycyjnej odmiany. Białe pieczarki rosną też dziko np. w moim ogrodzie, ale nigdy jednocześnie nie wyrasta ich wiele, najwyżej 2-3 sztuki.

Pieczarki wykorzystuje się najczęściej jako dodatek zup, sosów, farszów, zapiekanek, a  także na surowo do t sałatek. Pieczarki o większych kapeluszach idealnie nadają się do nadziewania kaszami, warzywami i mięsem.

Składniki
- 15 pieczarek średniej wielkości
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- 125 g tłuszczu do smażenia
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pieczarki wycieramy ściereczką, lub myjemy i osuszamy ręcznikiem. Usuwamy nóżki, lekko solimy. Cebulę kroimy w  drobną kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną tłuszczu. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z podsmażoną cebulką, wyciśniętymi ząbkami czosnku, jajkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Mięso musi być dosyć ścisłe, więc jeśli jest zbyt luźne, dosypujemy 1-2 łyżki bułki tartej. Z mięsa formujemy kulki i wkładamy do pieczarek i delikatnie upychamy tak, aby mięso wypełniało całe wnętrze po usuniętych nóżkach. Można pieczarkę od strony farszu obtoczyć tartą bułką, ale nie koniecznie. Nadziewane pieczarki smażymy na gorącym tłuszczu w pierwszej kolejności od strony kapeluszy, a kiedy już podpieką się na złoty kolor, wówczas obracamy i smażymy od strony mięsa mielonego.
Podajemy na gorąco np. z purre ziemniaczanym i sezonową surówką.


(wik)


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama