Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 26 kwietnia 2024 19:56
Reklama

Filet z indyka na ciepło lub zimno

Filet z indyka na ciepło lub zimno

Przygotowanie w ten sposób piersi z indyka zajmuje nie wiele czasu, ale jest pewność, że przynajmniej nie dodamy do niej żadnych, tak szkodliwych dla zdrowia, polepszaczy. Mięso zyska na smaku i strukturze, gdy trochę czasu poleży w marynacie. Tak przyrządzone będzie miękkie, wilgotne w środku, a na dodatek dietetyczne. Można je podawać na ciepło np. z sosem pieczarkowym, czy warzywnym, lub na zimno z sosem chrzanowym, lub borówkowym.

Składniki:

-1-1,5 kg fileta z piersi indyka

- szklanka jogurtu naturalnego

- gałązka rozmarynu

- kilka gałązek świeżego oregano

- 2-3 ząbki czosnku

- liść laurowy

- kilka ziaren ziela angielskiego

- ok. łyżeczkę soli

- szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu

- tłuszcz do obsmażenia mięsa (masło klarowane, olej, lub gęsi smalec)

Przygotowanie:

Czosnek z solą i umytymi ziołami rozcieramy w moździerzu. Jogurt mieszamy z roztartymi ziołami i czosnkiem dodajemy pieprz i szczyptę cukru. Umyte i osuszone mięso obtaczamy w marynacie i dłońmi wcieramy marynatę w mięso. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą dobę. Na ok. 20 min. przed duszeniem wyjmujemy mięso z lodówki.

W szerokim rondlu, lub w głębokiej patelni, mocno rozgrzanej, roztapiamy masło klarowane, lub olej, lub smalec z gęsi. Z grubsza obieramy mięso z marynaty i dokładnie, z każdej strony je obsmażamy. Do pozostałej marynaty wlewamy odrobinę wody, mieszamy i polewamy mięso. Przykrywamy. Skręcamy palnik na mały płomień, aby sos tylko lekko mrugał i tak dusimy 30-40 min. w zależności od grubości i wielkości mięsa. Po tym czasie wyjmujemy mięso na duży talerz i przykrywamy pokrywką, lub np. folią, aby mięso odpoczęło. Po ok. 10 minutach kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 -2 cm i podajemy z żurawinami, lub np. z owocami smażonymi w cukrze.

Moja rada: tak przygotowane mięso jest doskonałe także na zimno np. z sosem chrzanowym.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
News will be here
Reklama