Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 27 kwietnia 2024 04:14
Reklama

Szybkie pączki

Szybkie pączki

Dziś tłusty czwartek i jak nakazuje tradycja trzeba zajadać się pączkami. Dawniej, gdy to nasze babcie i mamy rządziły w kuchni, już od wczesnych godzin rannych rozpoczynały prace przy pączkach, tych prawdziwych, puszystych i nadziewanych różaną konfiturą. Najlepszych na świecie.

Co dziś mogą zrobić osoby, którym  nie bardzo smakują  pączki oferowane w super marketach, a na zrobienie tradycyjnych, drożdżowych nie ma już czasu? Dla tych, którzy  koniecznie   chcą, aby było zgodnie z obyczajem i na dodatek pysznie, jest ratunek. Podaję przepis na łatwe i szybkie pączki

Składniki:

- 30 dag twarogu z wiaderka, lub inny, koniecznie  3-krotnie mielony
- 2 duże, albo 3 mniejsze  jajka
- 3 czubate łyżki cukru pudru (ok. 60 g) do ciasta +  do oprószenia pączków
- 2 szklanki mąki pszennej (ok. 32 dag)
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej, albo cukru waniliowego
- 1 kieliszek wódki (25 ml; by pączki wchłaniały mniej tłuszczu)
- olej do smażenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W niskim i szerokim garnku rozgrzać olej. W czasie, gdy olej się nagrzewa należy przygotować ciasto na pączki. Jajka wraz z cukrem i twarogiem zmiksować na jednolitą masę, następnie dodawać przesianą mąkę, wymieszaną  z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, cały czas miksując. Pod koniec dodać wódkę i startą skórkę cytrynową. Zmiksować. Ciasto na pączki wychodzi dość kleiste, więc by łatwiej się formowało, to należy wysmarować ręce olejem, a następnie z ciasta formować mini kuleczki (takie na ok. 3-4cm) i ostrożnie wkładać je na rozgrzany olej. Olej musi mieć wysoką temperaturę, ale nie za wysoką, ponieważ pączki szybko będą się przypiekać z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Trzeba po prostu wyczuć, kiedy będzie w sam raz.

Pączki z reguły podczas smażenia same się obracają i rumienią równomiernie z każdej strony. Jeśli by jednak tego nie zrobiły, to delikatnie trzeba obrócić je na drugą stronę, gdy ta pierwsza zrobi się już dość rumiana. Po usmażeniu na ciemno złoto pączki wykładamy na ręcznik papierowy, by odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Za pomocą „szprycki”  nadziewamy (bądź nie) ulubionym nadzieniem i obsypujemy cukrem pudrem.

Moja rada: ciasto można formować za pomocą dwóch łyżek. Jedną nabierać ciasto, a drugą zsuwać je do oleju. Do ciasta można też użyć serka homogenizowanego np. danio. Do smażenia, można użyć dobrego smalcu, lub w proporcjach 1:1 z olejem.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama