Wątróbka z winogronami

  • 01.07.2022, 11:39
Wątróbka z winogronami

Wątróbka drobiowa to rodzaj mięsa, którego wartości odżywcze często są niedoceniane. A szkoda, bo wątróbka, zwłaszcza indycza ma stosunkowo mało kalorii i jest bogata w liczne witaminy i składniki mineralne, przede wszystkim w witaminę A, B i żelazo, dzięki czemu zapobiega i pomaga leczyć m.in. anemię. Dla poprawy smaku często podaje się więc duszoną wątróbkę drobiową w sosie lub z cebulą, jabłkiem lub z gruszką, czy żurawiną. 

Składniki:
- ok ¾ kg wątróbki z indyka 
- 2-3 sztuki cebuli 
- 2 gruszki  lub jabłka
- szklanka bezpestkowych winogron
- 3 łyżki oleju  rzepakowego
- 2-3 łyżki mąki opcjonalnie
-1-2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i dusimy przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Następnie zdejmujemy z patelni. Wątróbkę oczyszczamy z błonek, myjemy, osuszamy i obtaczamy w mące. Obtaczanie w mące możemy pominąć, ale przed smażeniem wątróbkę należy dokładnie osuszyć i smażyć najlepiej pod specjalną, ażurową  przykrywką, aby zapobiegać pryskaniu tłuszczu. Podsmażamy wątróbkę na tłuszczu, na którym dusiliśmy cebulę. Następnie dusimy pod przykryciem przez ok.10 minut.

Winogrona myjemy i osuszamy, następnie przekrawamy na pół, jeśli są to usuwamy pestki. Dodajemy do wątróbki, mieszamy i dusimy 2-3 minuty. Aż lekko zmiękną owoce. Dodajemy cebulę, mieszamy, dusimy razem jeszcze około 1  minutę. Pod koniec doprawiamy wątróbkę pieprzem i solą.

Moja rada: wątróbkę można przygotować z  jabłkami, gruszkami lub suszoną żurawiną. Wystarczy żurawina.
 

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (1)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Czesława
Czesława 02.07.2022, 20:42
O, z pewnością przyrządzę z winogronami, bo do tej pory wątróbka była z cebulką i jabłkami... A winogrona z pewnością dodadzą winnego - soczystego smaku! Dziękuję za przepis!

Pozostałe