Smażony ser w panierce

  • 10.06.2021, 15:01
Smażony ser w panierce

Ostatnio kupiłam w rodzinnej serowarni, niedaleko Brodnicy, za dużą ilość pysznego sera z przyprawami. Ser można mrozić, ale ja wolałam go zużyć na bieżąco. Przygotowałam z niego pyszną i sycącą kolację. Tak przyrządzony ser sprawdzi się także jako danie obiadowe.

Składniki na 2 porcje
- ok. 25 dag sera żółtego
- 1 jajko
- sól, pieprz, opcjonalnie oregano, ostra papryka
- mąka, bułka tarta
- olej do smażenia
- żurawina 

Wykonanie:
Ser pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm i zmrozić przez 30-40 min. Każdy plaster sera oprószyć dokładnie mąką, a następnie cały zanurzać w rozbełtanym jajku z dodatkiem przypraw, potem w bułce tartej, znowu w jajku i bułce tartej. Przy miękkich, lejących serach zaleca się zrobić to dokładnie, a 2-krotne panierowanie ma zapobiec ewentualnemu wyciekaniu sera w czasie smażenia. Ja panierowałam raz i wystarczyło, gdyż nie był to np. miękki camembert. Smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z obu stron na rumiano.

Podawać od razu po zdjęciu z patelni. Wybornie smakuje z konfiturą żurawinową.
 

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (1)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Czesława
Czesława Wczoraj, 19:33
Super danie Wiesiu! Jak mówią po zjedzeniu palce lizać!" Ja wykorzystałam ser królewski, o którym zapomniałam, więc nie musiałam chłodzić... Twoje dania zawsze mi i gościom smakują, bo często do tradycji nawiązują!

Pozostałe