Pieczeń rzymska z pieczarkowym farszem

  • 22.10.2020, 20:35
Pieczeń rzymska z pieczarkowym farszem

Co dziś na obiad? Prawie każdego dnia zadajemy sobie to pytanie. Moja propozycja na danie, które będzie ciekawą wersją klasycznego mielonego z sosem pieczarkowym, sprawdzi się także podane na zimno (bez sosu) na kanapkach.
Składniki na pieczeń:
- 1 kg  łopatki, lub karkówki czy innego mięsa wieprzowego w miarę chudego
- 2 jajka
- 2 małe bułki
- 2 łyżki majeranku
- sól i pieprz
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 2 cebule
- bułka tarta
Dodatkowo farsz pieczarkowy
Sposób wykonania:
Bułki moczymy w wodzie,  a następnie dobrze odsączamy. Dwie cebule kroimy drobno i smażymy na oleju do momentu aż się zeszklą.
Mięso wraz z bułkami  mielimy dwukrotnie, ja mielę tylko raz, dodajemy  suszony majeranek, usmażoną cebulkę, zmielone, albo utarte w moździerzu  ziele angielskie, sól i pieprz do smaku  i na końcu dwa jajka. Wszystko dokładnie  wymieszać.
Przygotowujemy jednocześnie farsz pieczarkowy i pieczarki w śmietanie:
Pieczarki umyć, pokroić (nie za drobno). Cebule pokroić w kostkę. Dodać sól, pieprz, pokrojoną drobno świeżą bazylię  Całość dusić ok 10 –15  minut na patelni z mała ilością oleju, lub masła pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.  Po  tym czasie zdjąć przykrycie z patelni i na małym ogniu smażyć całość jeszcze  przez chwilę (ze smażeniem nie należy przesadzać, powinien jeszcze zostać sos)
Z podsmażonych pieczarek odjąć ¼  część na farsz a do pozostałej ilości wlać śmietanę kremówkę i całość dusić jeszcze na małym ogniu na patelni ok. 2 minuty od czasu do czasu mieszając.
Mięso mielone podzielić na dwie części, na jedną wyłożyć farsz pieczarkowy i przykryć drugą częścią. Uformować klops, lub dwa,  odpowiadające wielkości patelni lekko posypać bułką tartą. Przełożyć na papier do pieczenia, uprzednio delikatnie spryskany olejem zwinąć ciasno i włożyć na rozgrzaną patelnię. Przykryć pokrywką i piec na średnim gazie ok. 30-40  min. W połowie smażenia obrócić na drugą stronę. Długość smażenia zależy od grubości naszego klopsa. 
Można też mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego olejem i przykryć przykrywką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 1 godzinę i 20 min, lub dłużej w zależności od grubości klopsa w temperaturze 180 stopni C.
Podawać na gorąco z dodatkiem pieczarek w śmietanie.  
Moja rada: ja mięso wieprzowe, pół na pół  mieszam z mięsem drobiowym. Danie jest delikatniejsze.

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe