Polędwiczka wieprzowa do obiadu i w kanapki

  • 16.07.2020, 10:52
Polędwiczka wieprzowa do obiadu i w kanapki

Jakiś czas temu czytałam, że przeprowadzono ankietę dlaczego Polacy gotują . Najczęściej podawane powody to:  bo lubię, bo wspólne gotowanie  to fajne spędzanie czasu, bo dom pachnie domem itp. Sobie też zadałam  pytanie dlaczego gotuję, moja odpowiedź - bo lubię dobrze zjeść. Jeśli Państwo też lubicie dobre jedzenie, to zachęcam do przygotowania polędwiczki wieprzowej według dzisiejszego przepisu.
Składniki:
- 2 łyżki dobrego oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno)
- 1 łyżka sosu sojowego 
- 1 łyżka octu balsamicznego, lub  octu jabłkowego
- 1 łyżka domowego  zestawu naszej osobiście przygotowanej mieszanki ziołowej do mięs, lub  ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, sos sojowy oraz ocet balsamiczny i dokładnie mieszamy dla dobrego połączenia składników. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy i jeszcze raz wszystko mieszamy. Tak powstałą marynatę  dokładnie wcieramy  w mięso. Wkładamy do miski, najlepiej z hermetyczną pokrywką  i marynujemy przez  kilka godzin. Cała noc w lodówce będzie w sam raz.   Mięso nabierze wyrazistych smaków.
Aby mięso było aromatyczne, a zarazem soczyste i delikatne, warto  podczas  smażenia  przypilnować przez kilka minut patelnię. Na minimum 15 min. przed smażeniem mięso wyjmujemy z lodówki. Musi nabrać pokojowej temperatury. Zamarynowane polędwiczki, uprzednio oczyszczone, tylko z grubsza, z przypraw, obsmażamy na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni przez  ok. 4 minuty z każdej strony. Czas smażenia  zależy od wielkości polędwiczek, głównie od grubości. Cienkie mięso usmaży się szybciej. Po obsmażeniu z każdej strony przykryć patelnię pokrywką, zdjąć z ognia i pozostawić przez ok. 5 min. Propozycja podania na ciepło zależy od upodobań. Do tak przyrządzonych polędwiczek pasują przypieczone ziemniaki i sezonowe surówki, sałata, mizeria itp.
Moja rada: jeśli mięso  chcemy wykorzystać na kanapki obsmażamy po około 1 minuty z każdej strony dłużej.

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe