Zielone szparagi z patelni

  • 04.06.2020, 15:31
Zielone szparagi z patelni

Sezon na szparagi w pełni. Co prawda przez cały rok można je kupić w marketach, ale świeże, prosto z pola są właśnie teraz. I teraz są one najsmaczniejsze. Bardzo lubię białe szparagi za ich delikatność i aromat, ale  ostatnio dość często sięgam po szparagi zielone. Mają intensywniejszy smak i nawet jak nie są zerwane tego samego dnia też są nie najgorsze. Sposobów na podawanie i przyrządzanie szparagów jest bardzo wiele. Można je gotować, można piec w piekarniku.  Ja dziś proponuję bardzo prosty i szybki przepis na szparagi zielone, których, jeśli są w miarę świeże,  nie trzeba  nawet obierać, wystarczy, po zgięciu szparaga odłamać końcówkę, ona pęknie w odpowiednim miejscu. 

Składniki:
- ok. ½ kg pęczka zielonych szparagów 
- 2 łyżki klarowanego masła 
- 2 łyżki świeżego masła
- szczypta soli 
- pieprz biały

Przygotowanie:
Umyć i osuszyć szparagi. Na dużej patelni, odpowiadającej wielkości szparagów, rozgrzać masło klarowane, na gorący tłuszcz  ostrożnie włożyć  szparagi. Jeśli są bardzo długie i nie mieszczą się w patelni można przeciąć je na dwa kawałki. Smażyć na rumiano ok. 6-10 min. przewracając na drugą stronę od czasu do czasu. Gdy złapią złoty kolor, dodać świeże masło. Poczekać, aż masło się zrumieni i nabierze lekko orzechowego smaku. Szparagi wyłożyć na talerz.  Posolić i lekko oprószyć pieprzem oraz  polać pozostałym na patelni masłem.
Moja rada: szparagi smażone na maśle można  doprawić białym pieprzem, nabiorą wyrazistego smaku, ale pikantna nuta nie zdominuje smaku szparagów. 

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe