Kotlety z karkówki

  • 13.05.2020, 14:49
Kotlety z karkówki

Maj to początek grillowania. Nie wszyscy jednak mają warunki do biesiadowania  w ogrodzie, czy  na tarasie. Ale to wcale nie oznacza, że musimy rezygnować ze swoich ulubionych dań. Dziś proponuję karkówkę przygotowaną na patelni, lub domowym grillu elektrycznym.

Składniki:
- ok. 40 dag karkówki  (4- 6  kotletów)
- sól, pieprz
- ulubione przyprawy na marynatę: np. pieprz, papryka mielona, granulowany czosnek, chili lub gotowe przyprawy np. do gyrosa, lub do grilla i inne.
- olej
- sok z cytryny

Przygotowanie:
Pokroić  karkówkę na kotlety. W następnej kolejności przygotowuję  marynatę. Sól, popieprz, sok z cytryny, ulubione przyprawy np. papryka mielona, chili,  granulowany czosnek itp. Można też użyć gotowej, ulubionej przyprawy. Wszystkie przyprawy wymieszać  z olejem i dobrze natrzeć  mięso. Można teraz lekko, aby się nie rozleciały pobić tłuczkiem kotlety i dokładnie wmasować w nie marynatę. Ja natomiast dokładnie wsmarowuję marynatę w kotlety następnie nakłuwaczem do mięsa nakłuwam wprowadzając jak najwięcej przypraw w głąb mięsa. Zamknąć w szczelnej misce i odstawić na min. 2 godziny do lodówki, aby mięso przeszło aromatem przypraw i nabrało kruchości. Im dłużej, ale nie dłużej niż 12 godz. marynujemy mięso,  tym będzie bardziej miękkie  i delikatniejsze.

Po zamarynowaniu wyjmujemy mięso z lodówki, aby się ogrzało, a  na patelnię wlewamy odrobinę oleju podgrzewamy porządnie  i smażymy karkówkę z dwóch stron. Nie za długo, bo wyschnie i stwardnieje. Po ok. 2 – 3 minuty z każdej strony. Podawać z ziemniakami  purre i surówką. Świetnie smakują z pieczonymi  w całości pieczarkami.

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe