Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 27 kwietnia 2024 01:04
Reklama
News will be here

Cykoria z szynką w sosie śmietanowym

Cykoria z szynką w sosie śmietanowym

Zajadając się różnymi, sprowadzanymi z odległych zakątków świata zieleninami, zapomnieliśmy  o cykorii. Jednym z najzdrowszych warzyw, dostępnych u nas w świeżej postaci przez większą część jesieni i zimy.

Jej cykl produkcyjny polega na tym, że nasiona sieje się w polu, a uzyskane korzenie wykopuje jesienią, składuje  w kopcach lub przechowalniach i przez całą zimę wykorzystuje do pędzenia i do zimowej sprzedaży i spożywania. Cykoria  działa pobudzająco na apetyt i trawienie oraz leczniczo przy schorzeniach wątroby. Charakteryzują się  dużą zawartością białka i soli mineralnych. Jest bogatym źródłem witamin, w tym  C oraz mniejszą karotenu. Białawe liście są soczyste, jędrne i mięsiste. Przyrządza się je na zimno, podobnie jak inne sałaty. Cykoria też jest pyszna pieczona, czy duszona. Dziś przykład dania na ciepło.

Połączenie szynki i sera pasuje w zasadzie do większości wytrawnych dań, więc tutaj w połączeniu z cykorią też musiało się sprawdzić. Tak przygotowane danie może stanowić ciepłą kolację, lub obiad.

Składniki:
- 2 szt. cykorii tej samej wielkości
- 2 plasterki  szynki tradycyjnej, lub parmeńskiej
- 2 plasterki sera żółtego (dużych)
- 2 -3 łyżki startego sera

Składniki na sos serowy:
- 200 ml śmietany 18 proc. do zup i sosów, lub mleka
- 200 g żółtego  sera
- szczypta  gałki muszkatołowej  mielonej
- sól
- biały mielony pieprz

Przygotowanie sosu:

Ser zetrzeć na tarce o średnich, lub drobnych oczkach. W rondelku podgrzać mleko, lub śmietanę.  Dodać  ser i na bardzo wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia. Ciągle mieszając aż do rozpuszczenia składników i uzyskania jednolitej konsystencji sosu. Nie gotować. Pod koniec  doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Przygotowanie:

W umytej cykorii,  czubkiem noża, jak głęboko się da,  wydłubać głąb.  Jeśli  cykorie są duże można przekroić je na pół. Wówczas łatwiej będzie wyciąć głąb. Cykorie włożyć do osolonego wrzątku. Gotować kilka minut. Czas gotowania zależy od wielkości cykorii (przekrojone krócej) i intensywności gotowania. Po ugotowaniu wyjąć  z wody i odłożyć na sito, aby odsączyć. Można dodatkowo użyć jednorazowego ręcznika i lekko odcisnąć. Najważniejsze, aby cukinia była należycie odsączona i  żeby lekko ostygła.

Każdą cykorię owinąć plasterkiem sera, a to plasterkiem szynki. Ułożyć jedną warstwę w naczyniu do zapiekania, jeśli dalszy ciąg będzie w piekarniku, lub na patelni. Całość polać sosem, oprószyć startym serem  i wstawić  do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 10 minut przy włączonym  termoobiegu (bez przykrycia). Jeśli na patelni, to cykorię z sosem, także oprószyć serem,  przykryć pokrywką i podgrzewać na wolnym ogniu, aż ser się stopi, a od spodu zacznie lekko bulgotać.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
News will be here
Reklama