Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 27 kwietnia 2024 01:10
Reklama
News will be here

Ryba w pomidorach

Ryba w pomidorach

Ryby, zwłaszcza te hodowlane, ostatnio znalazły się na cenzurowanym. Powodem są informacje o złych warunkach panujących w dzikich hodowlach, a także o złej jakości pokarmu podawanego rybom. Jednak dietetycy i lekarze uważają, że należy jeść ryby ze względu na ich liczne  właściwości zdrowotne i  bogactwo wartości odżywczych. Badania wykazują, że osoby, które jedzą dużo ryb, rzadziej zapadają na choroby układu krążenia, miażdżycę, alergie i nowotwory. Aby chronić się (w polskich sklepach wciąż sprzedaje się towar niskiej jakości) przed skutkami nieodpowiednich hodowli trzeba interesować się krajem pochodzenia i w miarę możliwości czytać informacje na metkach, które są na opakowaniach, kartonach, skrzynkach,  torbach foliowych itp. Sprzedawcy muszą je nam udostępnić.

Składniki
- ok. ¾  kg filetów z dorsza lub innej ryby
- ok. ½ litra domowego przecieru pomidorowego, lub 1 puszka pulpy pomidorowej
- 2 średnie cebule
- 1/2 szklanki wody
- sól
- pieprz
- 1 liść laurowy
- 2-4 ziela angielskie
- cukier do smaku
- papryka słodka i ostra  - opcjonalnie
- olej do smażenia
- mąka do panierowania
- listki bazylii

Przygotowanie:
Rybę opłukać i  osuszyć. Następnie oczyścić z ewentualnych ości. Pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę na lekko rumiany kolor z dwóch stron. Usmażoną rybę odłożyć do ostygnięcia.

Przygotowanie sosu:
Na czystej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać pomidorową pulpę ziele angielskie, liść laurowy i wymieszać. Zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, aby uwolniły się smaki. Jeśli sos jest zbyt gęsty (po ostygnięciu zgęstnieje) dolać wodę, lub delikatny warzywny bulion. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie papryką ostrą i słodką. Lekko ostudzić.  

Na dno półmiska wlać trochę sosu na to ułożyć kawałki ryby. Ponownie wlać trochę sosu i na wierzch wyłożyć resztę ryby. Polać sosem. Wierzch udekorować listkami bazylii. Odstawić, aby rybą się „przegryzła”.

Moja rada: tak przygotowana ryba to nie tylko przystawka, czy danie na kolację. Można po podgrzaniu na wolnym ogniu, podać z ziemniakami purre i będzie doskonały obiad.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama