Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 19 marca 2024 03:42
Reklama

Owoce morza w sosie śmietanowym  

Owoce morza w sosie śmietanowym  

Owoce morza, włoskie  frutti di mare to różnego rodzaju  krewetki, małże, homary, ośmiornice i kalmary. Jedni za nimi przepadają, inni nawet nie myślą, aby ich spróbować. Ci drudzy nie wiedzą co tracą.  Owoce morza mają niepowtarzalny smak, są bardzo zdrowe i podobno  niektóre działają jak afrodyzjaki. Namawiam, warto się skusić. Odpowiednio przyrządzone naprawdę są wspaniałe.

Składniki na 2-3 osoby
- ok. 25 dkg makaronu np. spaghetti, lub wstążki
- ok. 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 35- 40 dkg mieszanki owoców morza:  krewetki, kałamarnice, przegrzebki itp.
- garstka posiekanej natki pietruszki
- 2- 3 ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę
- 2 małe, lub 1 większa cebulka szalotka 
- szczypta  świeżo mielonego  pieprzu
- papryczka chili - opcjonalnie
- sól do smaku
- łyżka  oleju  do smażenia

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno cebulkę i zeszklić. Pod koniec dodać posiekany drobno czosnek i papryczkę (jeśli dodajemy). Następnie dodać ( po obróbce zgodnie z przepisem na opakowaniu np. rozmrozić, wypłukać, lub inne)  mieszankę owoców morza.  Zawsze warto sprawdzić, czy nie mają piasku. Jeśli już są rozmrożone i złapały temperaturę pokojową  to dusić  ok 2-3 min. Do frutti di mare dodać   śmietanę kremówkę. Razem poddusić około 1minutę.  Dodać posiekaną natkę pietruszki. Na koniec  do owoców morza świeżo ugotowany  al dente makaron. Dokładnie wszystko wymieszać  doprawić do smaku solą i pieprzem.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama