Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 19 marca 2024 10:46
Reklama

Surówka z czarnej rzepy

Surówka z czarnej rzepy

Mając do wyboru importowane warzywa i owoce często zapominamy o swoich bardzo wartościowych, prozdrowotnych. Dziś przypominam naszą  poczciwą czarną rzepę. Wielbicielom ostrego smaku rzodkiewki, czarna rzepa również powinna przypaść do gustu. Trudniej do niej przekonać dzieci, ale zwiększając ilość dodatków łagodzących smak można próbować. Bulwa rzepy  pokryta jest czarną skórą, pod którą kryje się śnieżno biały, twardy środek. Jest jedną z najdłużej uprawianych roślin przez człowieka. Czarną rzepę zbiera się z późną jesienią i, podobnie jak ziemniaki, czy buraczki można przechowywać przez całą zimę. Jest dobrym źródłem witamin B1, B2, C i A. Zawiera również magnez, cynk, wapń i potas.   Regularne picie soku z czarnej rzepy wspomaga ochronę przed infekcjami dróg oddechowych. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Pozytywnie wpływa na pracę całego układu pokarmowego, m.in. zapobiega zaparciom. Naukowcy mówią również o antyoksydacyjnych właściwości czarnej rzepy.
 
Składniki:
- 1 bulwa czarnej rzepy średniej wielkości
- 2 słodkie jabłka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego, lub śmietanki, ewentualnie  majonezu
- łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Czarną rzepę, szczególnie w różnych zagłębieniach, dokładnie myjemy. Najlepiej pod bieżącą wodą. Następnie obieramy ze skórki, sprawdzamy, czy gdzieś w rowkach nie przyczaił się piasek, ewentualnie płuczemy  i  ścieramy  na tarce o dużych oczkach. Podobnie postępujemy z jabłkami.  Startą rzepę i jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy, śmietankę, lub jogurt. W wersji bardziej wytrawnej  majonez. Doprawić do smaku, Można dodać odrobinę cukru. Wymieszać i gotowe.
Moja rada: jeśli trafi się nam wyjątkowo ostra rzepa dla złagodzenia smaku można dodać więcej jabłek. Ja dodaję również banana, pokrojonego w pół plasterki.  A najlepiej smakuje nam z mandarynkami z zalewy, lub świeżymi.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama