Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 26 kwietnia 2024 14:24
Reklama
News will be here

Kremowa zupa z pora

Kremowa zupa z pora

Na moim stole dość często goszczą kremowe zupy. Urozmaicam je różnymi dodatkami, przez co stają się bardziej wykwintne. Do niektórych zup dodaję prażone migdały, do innych grzanki z serem, chrust z szynki, jeszcze do innych prażone pestki dyni, lub pianki z białek itp.

Składniki:
- 1 dorodny por,                                                                                                                                            

- 1 marchewka,                                                                                                                                              

- 1 cebula,                                                                                                                                                  

- 2 średnie ziemniaki,                                                                                                                                   
- 2  łyżki masła klarowanego,                                                                                                                        
- gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku                                                                                                                                         
- grzanki z pszennego pieczywa 

Wykonanie:

Dokładnie płuczemy pora z piasku. Do zupy wykorzystuję tylko białe części, ale gotuję wywar na zielonych również, smak jest intensywniejszy. Odkrawamy białą część pora, przecinamy wzdłuż na pół, a następnie siekamy na cienkie półksiężyce. Na dwóch łyżkach masła dusimy na niewielkim ogniu pora oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy zmiękną wlewamy bulion, dodajemy zielone, pokrojone na większe części (aby łatwo było wyjąć) liście pora, startą na grubych oczkach, lub pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Wyjmujemy zielone liście pora,  po czym wszystko miksujemy. Następnie wlewamy śmietankę, doprawiamy gałką, niewielką ilością soli oraz pieprzem  i zagotowujemy. Podajemy z domowej roboty grzankami, podpieczonymi na niewielkiej ilości masła.  

Moja rada: Kleksa ze śmietany możemy zrobić już po wlaniu do miseczek, a na wierch położyć kilka grzanek. 
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
News will be here
Reklama