Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 26 kwietnia 2024 04:28
Reklama

Kukurydza, jadalne złoto

Kukurydza, jadalne złoto

Nastał czas na kukurydzę, która pod   względem odżywczym jest jedną z wartościowszych roślin. Jest także jednym z pierwszych uprawianych przez człowieka na dużą skalę ziaren. Ojczyzną kukurydzy jest Ameryka Środkowa i Południowa. W Europie w uprawie kukurydzy przodują Węgrzy. Wiadomo, że co najmniej 7 tysięcy lat temu warzywo to było podstawą w menu starożytnych plemion: Azteków, Inków oraz Majów. 

Zbiór kukurydzy cukrowej przypada na koniec lata i początek jesieni. Kolby ścina się stopniowo w miarę dojrzewania. Ziarna powinny być soczyste i miękkie, jasnożółte (odmiana żółta) albo perłowe (odmiana biała), po naciśnięciu wydzielać mleczny sok. Wtedy najwięcej jest w nich cukru i innych wartości odżywczych. Świeża kukurydza ma kolby okryte zielonymi liśćmi z  jedwabistymi w dotyku długimi wąsami. Powinniśmy wybierać  kolby gładkie, z ziarnami ściśle przylegającymi do siebie. Te bardziej dojrzałe, ciemnożółte, mają ziarno twarde, mączyste, gdyż znajdujący się w nich cukier przekształcił się już w skrobię. Nie należy kupować, często oferowanych w naszych sklepach,  kolb z żółtymi liśćmi, gdyż są stare i po ugotowaniu będą twarde i suche. Kukurydza, to nie tylko gotowane kolby, czy popularny, zwłaszcza wśród  młodzieży, popcorn. Ziarna dojrzałej kukurydzy można konserwować, marynować, a kolby zamrażać. Z jednej kolby otrzymuje się ok. 3/4 szklanki ziaren. Są one składnikiem zup, sałatek, zapiekanek. Można je także podawać do mięs w zastępstwie np. ziemniaków. Młode kolby kilkucentymetrowej długości konserwuje się i podaje w całości na przystawkę albo jako dodatek do mięs. Z kukurydzy robi się także coraz popularniejszą u nas mąkę i kaszkę, stosowane szczególnie przy bezglutenowej diecie.

Jak ugotować kolby kukurydzy?

Koneserzy radzą, żeby przed ugotowaniem włożyć kolby kukurydzy na godzinę do wody z lodem, albo tylko bardzo zimnej. Potem włożyć do garnka z gotującą wodą. Gotować przez 10-15 minut. Nie dłużej bo stwardnieje. Najlepiej gotować kukurydzę w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru, ale bez soli. Można gotować także w wodzie zmieszanej pół na pół z mlekiem.

Moim zdaniem kukurydza najlepiej smakuje podana tylko z masłem z solą i z pieprzem. W tej wersji, to prawdziwa jesienna pychotka.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
News will be here
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
News will be here
Reklama