Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 26 kwietnia 2024 12:14
Reklama
News will be here

Kibiny karaimsko-litewskie

Kibiny karaimsko-litewskie

Podczas pobytu na Wileńszczyźnie, Owka, nasz znajomy, litewski Polak,  wybrał się z nami na wycieczkę do Trok. Tam w jednej ze znanych mu restauracyjek, położonej nad brzegiem jeziora i z widokiem na zamek, można było spróbować tradycyjnych dań karaimskich. Ja wybrałam kibiny. Są to pierożki nadziewane mięsem, które koniecznie musi być siekane, nie mielone.  Można zamówić kibiny z wieprzowiną, baraniną lub wołowiną, ale te prawdziwie karaimskie zawsze są z baraniną, ewentualnie, ale to wyjątkowo, z wołowiną, gdyż wieprzowiny Karaimi nie jedzą.
Składniki

Ciasto:
- ½ kg mąki
- 25 dag masła
- 2 jaja
- 200 ml śmietany
- 25 g drożdży
- 100 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka
- pół łyżeczki cukru
- szczypta soli
1 żółtko do posmarowania uformowanych kibinów

Farsz:
- 30 dag surowej baraniny lub wołowiny
-10 dag słodkiej kapusty
- 2 cebule
- pieprz (najlepiej świeżo zmielony) i sól
- trochę wody

Sposób przygotowania:
Ciasto
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Mąkę wymieszać z solą. Dodać masło. Razem z mąką rozgnieść je rękoma. W oddzielnej misce rozbełtać jajka, następnie dodać do nich śmietanę. Powstałą masę wlać do mąki z masłem. Następnie dodać  rozpuszczone drożdże. Ręcznie wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Farsz
Surową baraninę lub wołowinę, ewentualnie wymieszać mięsa pół na pół, kroimy w drobną kosteczkę, siekamy słodką kapustę, dodajemy posiekaną cebulę, sól, pieprz. Dolewamy trochę wody, tyle, aby farsz nie był suchy.

Ciasto
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Nie może kleić się do rąk. Ciasto należy podzielić, najlepiej nożem, na małe bułeczki i każdą rozwałkować na krążek o średnicy ok. 15 centymetrów. Można też ciasto rozwałkować i wykrawać krążki.

Nałożyć na krążki farsz i zlepić tak jak pierogi. Można dekoracyjnie, ale starannie wylepić brzeg (splot). W każdym pierogu na środku, przy splocie zrobić wykałaczką, niewielką dziurkę dla ujścia pary. Gotowe kibiny posmarować żółtkiem. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nie będą się kleiły do spodu. Można także na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszce. Piec, w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni przez 15-20 minut. Upieczone  kibiny muszą być suche i rumiane. Najlepiej smakują gorące, gdy po przegryzieniu wydobywa się para. Ale z tym ostrożnie.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
News will be here
Reklama