Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 26 kwietnia 2024 11:51
Reklama
News will be here

Kartacze litewskie

Kartacze  litewskie

Kartacze to potrawa typowo regionalna, wiejska. W Polsce popularna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Kartacze, pod nazwą cepeliny, znane są również w kuchni litewskiej. W większości  potrawy popularne na wiejskich stołach powinny być tanie w przygotowaniu i sycące i co najważniejsze muszą być bardzo smaczne.  Takie właśnie są kartacze. Kartacze mogą być z serem, albo z mięsem, z grzybami lub z kapustą. Dziś przepis na mięsne danie.

Składniki na kartacze z mięsem:

   -  ½-3/4 kg mięsa
   - 11/2 kilograma ziemniaków
   - ok ½ szklanki mąki ziemniaczanej
   - 2 średnie cebule
   - szczypta papryki słodkiej w proszku
   - szczypta soli
   - szczypta pieprzu
    - 2 jajka

Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy ziemniaki. Część ok. 1 kg  zetrzeć na tarce po czym odsączyć  na gęstym sitku lub na gazie płyn. Płyn odstawiamy, nie wylewamy. Resztę ziemniaków ugotować w mundurkach (niekoniecznie), a następnie obrać i przepuścić przez praskę, lub przez maszynkę. Ostudzić. Kiedy płyn po surowych ziemniakach się ustoi, zlać go ostrożnie, a znajdującą się na dnie białą skrobię zebrać i połączyć z ziemniakami surowymi i ugotowanymi. Wszystko wymieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać trochę mąki ziemniaczanej.

Farsz
Siekamy drobno cebulę i podsmażamy na rozgrzanej patelni razem z przyprawami. Dokładamy świeżo zmielone  mięso i dusimy przez  około 10 minut. Lekko studzimy.    Ulepić z ciasta długi wałek i odkrajać kawałki w które kładziemy mielone mięso i lepimy  podłużne lekko zwężające się na końcach kartacze.
Wkładamy ostrożnie do wrzącej wody i gotujemy. Czas gotowania zależy od wielkości, a przede wszystkim od grubości kartaczy. Uważam, że 15-25 min. powinno wystarczyć. Najlepiej wyjąć jeden przekroić i spróbować. W czasie gdy będziemy gotować kartacze podsmażamy resztę cebulki i pokrojony w kostkę boczek. Ciepłe, parujące kartacze polewamy tłuszczykiem z cebulką.

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
News will be here
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama