Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 26 kwietnia 2024 16:59
Reklama

Ciasteczka ze śliwkami

Ciasteczka ze śliwkami

W sezonie letnim często przygotowuję domowe ciasta i desery z  owocami w roli głównej. Tym razem to śliwki są bohaterkami moich wypieków. Oczywiście nic nie zastąpi puszystej drożdżówki ze śliwkami i z nadmierną obfitością chrupiącej kruszonki, ale cóż,   czasami chodzę na skróty  i korzystam z gotowych składników. Tym razem wykorzystałam dobrej jakości ciasto francuskie, które jest niezastąpione, zwłaszcza w nagłych wypadkach,  zarówno do przygotowania słodkich łakoci jak i wytrawnych dań. Zapraszam do przygotowania ciasteczek ze śliwkami.

Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 40 dag)
- ok. 20 śliwek węgierek
- 4 łyżki brązowego cukru trzcinowego gruboziarnistego (ew. zwykłego cukru)
- cynamon opcjonalnie
- żółtko - opcjonalnie

Przygotowanie:
Ciasto, jeśli mrożone należy je wcześniej rozmrozić według wskazówek na opakowaniu. Ja używam świeżego ciasta. Na stolnicy delikatnie rozwinąć rulon ciasta i pokroić na równe kwadraty. Każdy  powinien być  chociaż tylko troszkę większy od śliwki.
Śliwki umyć, szczególnie dokładnie jeśli nie znamy źródła ich pochodzenia. Osuszyć. Następnie przepołowić i usunąć pestki. Żółtko rozmącić z 1 łyżką wody.
Każdy kawałek ciasta posmarować żółtkiem za pomocą pędzelka. Ja do ciasteczek z ciasta francuskiego nie używam żółtka, ale gdzieś w przepisie wyczytałam, że tak trzeba. Następnie po ułożeniu ciastek na blasze,  wyłożonej papierem do pieczenia  nakłuwam je widelcem. Następnie należy ułożyć połówkę śliwki skórką  do ciasta. Do otworu po pestce wsypać odrobinę cukru, wymieszanego, jeśli lubicie, z cynamonem.
Ciastka wstawić do piekarnika z termoobiegiem, albo z grzaniem góra-dół,  nagrzanego do 200 stopni i piec ok.8 -13 minut, aż będą jednolicie złociste.

Moja rada: blachę do pieczenia z ciastkami  wstawić na środkowej półce, zwłaszcza, gdy pieczemy w piekarniku nastawionym na góra-dół.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
News will be here
Reklama